Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

D. Trump: Je neuveriteľné, že Fed uvažuje o zvýšení úrokových sadzieb

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump tento rok opakovane kritizoval Fed rovnako ako šéfa Fedu Jeroma Powella.

Washington 17. decembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa naďalej snaží verbálne tlačiť na centrálnu banku (Fed), aby nepokračovala v sprísňovaní menovej politiky.

Trump v pondelok uviedol, že podľa neho je "neuveriteľné, že Fed vôbec uvažuje o ďalšom zvýšení úrokových sadzieb".

Posledné zasadnutie menového výboru (FOMC) Fedu v roku 2018 sa bude konať tento týždeň. Vo všeobecnosti sa očakáva, že Fed opäť zvýši úrokové sadzby už po štvrtý raz v tomto roku.

Trump tento rok opakovane kritizoval Fed rovnako ako šéfa Fedu Jeroma Powella. Prezident zašiel tak ďaleko, že označil menovú politiku centrálnej banky za šialenú a tiež vyhlásil, že považuje úrokové sadzby za vysoké.

Trump sa už viackrát snažil ovplyvniť rozhodovanie Fedu, ktorý je podľa ústavy nezávislý, a požadoval nižšie úrokové sadzby. Fed začal ešte za šéfovania Janet Yellenovej a počas prezidentovania Trumpovho predchodcu Baracka Obamu zvyšovať kľúčový úrok. Fed pokračuje v normalizácii menovej politiky aj po nástupe Jeroma Powella do jeho čela aj preto, aby zabránil prehriatiu ekonomiky, ktorú ešte dodatočne stimulovala Trumpova daňová a deregulačná politika. Fed by mohol tento týždeň zvýšiť kľúčovú sadzbu už deviatykrát od roku 2015.

Aktuálne sa kľúčová sadzba nachádza v pásme 2 až 2,25 % a stále sa - aj napriek Trumpovým tvrdeniam - nachádza hlboko pod svojím dlhodobým priemerom. V období boomu, napríklad v 90. rokoch, sa kľúčové sadzby nachádzali výrazne nad dvojnásobkom aktuálnych úrovní.