Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

D. Trump: USA zdvojnásobia clá na tureckú oceľ a hliník

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Turecká líra sa po Trumpovom vyjadrení prepadla na nové rekordné minimum a so stratou 20 % sa predávala pri kurze 6,797 TRY/USD.

Washington 10. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa rozhodol v diplomatickom spore s Tureckom vystupňovať tlak zdvojnásobením dovozných ciel na tureckú oceľ a hliník. Oslabovanie tureckej líry sa po tejto správe ešte prehĺbilo a jej kurz padá na nové historické minimá.

"Práve som schválil zdvojnásobenie ciel na oceľ a hliník pre Turecko," uviedol Trump na Twitteri. Clá na dovoz hliníka z Turecka tak stúpnu na 20 % a na dovoz ocele na 50 %. Trump výslovne poukázal na rýchly prepad líry voči "nášmu veľmi silnému doláru". Dodal, že vzťahy s Tureckom aktuálne nie sú dobré.

Turecká líra sa po Trumpovom vyjadrení prepadla na nové rekordné minimum a so stratou 20 % sa predávala pri kurze 6,797 TRY/USD.

USA požadujú od Turecka prepustenie amerického pastora Andrewa Brunsona, ktorého v Turecku obviňujú zo špionáže a terorizmu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že prepad líry spôsobil Západ, a vyzval občanov, aby za svoje doláre a ďalšie zahraničné meny rovnako ako za zlato nakúpili domácu menu.

"Vymeňte eurá, dolár a zlato, ktoré máte pod svojimi vankúšmi, v našich bankách za líry. Toto je náš národný boj," uviedol Erdogan, ktorý tvrdí, že Turecko sa nachádza v ekonomickej vojne.

Dôvodmi oslabovania líry sú zrýchľovanie inflácie, rastúci schodok bežného účtu platobnej bilancie, diplomatický spor s USA a predovšetkým nečinnosť tureckej centrálnej banky, ktorá aj napriek vysokej inflácii, pohybujúcej sa na úrovni okolo 16 %, nesprísňuje menovú politiku. Prezident Erdogan, ktorý má po júnových voľbách takmer absolútnu moc, je totiž kritikom vysokých úrokových sadzieb. Investori sa obávajú, že môže brániť ďalšiemu zvýšeniu sadzieb.