Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Daimler Truck zaznamenal ďalšie zhoršenie dodávok čipov

Na archívnej snímke výrobná hala nemeckej automobilky Daimler-Benz. Foto: TASR/AP

Zhoršenie dodávok môže mať v 3. štvrťroku zásadný vplyv na predaj firmy.

Frankfurt nad Mohanom 17. septembra (TASR) - Nemecký výrobca nákladných áut Daimler Truck zaznamenal v uplynulých týždňoch ďalšie zhoršenie dodávok kľúčových čipov. Uviedol to generálny riaditeľ divízie Martin Daum pre víkendové vydanie Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

„Od letných mesiacov sa situácia opäť vyostrila,“ povedal Daum s tým, že to ovplyvnilo produkciu v Nemecku aj USA. Úryvky z rozhovoru boli sprístupnené už v piatok, pred jeho zverejnením v nedeľu (19. 9.).

Podľa Dauma spoločnosť má plné knihy objednávok, ale pre nedostatok čipov, s ktorým zápasia všetky hlavné automobilky, sa v nej hromadia zásoby vozidiel, ktorým chýbajú komponenty.

"Sú tam veľké zásoby už vyrobených vozidiel, v ktorých chýbajú kľúčové súčiastky. Tieto vozidlá naši zákazníci veľmi potrebujú. Radi by sme ich dodali, ale čakáme na súčiastky."

Daum poznamenal, že zhoršenie dodávok môže mať v 3. štvrťroku zásadný vplyv na predaj firmy, pričom dodal, že nevidí žiadne známky rýchleho zotavenia. Domnieva sa, že tieto problémy ešte nejaký čas potrvajú.

Daimler Truck Holding AG sa neskôr v tomto roku oddelí od divízie osobných áut koncernu Daimler, ktorá sa premenuje na Mercedes-Benz Group AG. Akcionári budú o tomto kroku hlasovať na mimoriadnom valnom zhromaždení 1. októbra.