Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dajte si pri systéme ekasa pozor na platnosť autentifikačných údajov

Ilustračné foto Foto: Kuznetsov Dmitriy / Shutterstock.com

Systém ekasa prešiel do plnej prevádzky pred dvoma rokmi, no na jeho aktiváciu ste okrem samotného zariadenia či aplikácie potrebovali aj identifikačné a autentifikačné súbory.

Bratislava 23. novembra (OTS) - No a práve tým tento rok postupne vyprší platnosť, a preto nesmiete zabudnúť na ich aktualizáciu.

Systém eKasa bol spustený v roku 2019 samotnou Finančnou správou SR, ktorá chcela zefektívniť komunikáciu medzi podnikateľmi a štátom.

eKasa pokladnice mali okrem iného priniesť aj lepšiu kontrolu podnikateľov pred prípadnými podvodmi, keďže všetky informácie v kase sa automaticky prenášajú do systémov Finančnej správy.

Na to, aby ste tento systém mohli začať používať, boli okrem samotného zariadenia a pridruženej aplikácie potrebné aj identifikačné a autentifikačné súbory, ktoré sú dostupné na stránkach Finančnej správy.

Nie každý však vedel, že doba platnosti týchto údajov sú len dva roky, a preto práve v tomto období je väčšina z nich už neplatných.

Ako si ich obnoviť?
Nemusíte sa však ničoho obávať. Obnova autentifikačných súborov pre systém eKasa je skutočne jednoduchá a pohodlne ju zvládne každý podnikateľ.

Na to, aby ste tieto údaje mohli získať, je potrebné prihlásiť sa do portálu finančnej správy a požiadať v nej o nové údaje.

To urobíte za pomoci hesla, ktoré vám bolo vygenerované pri prvotnom sťahovaní údajov.

Pokiaľ ste si svoje autentifikačné súbory stiahli do PC, už vám nič nebráni nahrať ich aj samotného zariadenia eKasy.

Toto môžete urobiť pomocou dvoch spôsobov, a to buď to vlastnoručne alebo kontaktujete dodávateľa, od ktorého ste systém ekasa pokladnice kupovali.

Váš dodávateľ vám okrem samotnej inštalácie bude určite vedieť ochotne poradiť aj s inými problémami, ktoré sa týkajú fungovania celého systému eKasy a to aj vrátane výmeny náhradných dielov.