Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Daň z poistenia nepríjemne prekvapila Slovenskú asociáciu poisťovní

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Štát týmto spôsobom podľa členov SLASPO namiesto povzbudzovania k poisteniu ľudí trestá.

Bratislava 12. januára (TASR) – Návrh zákona o dani z poistenia nepríjemne prekvapil Slovenskú asociáciu poisťovní (SLASPO), ktorá ho nepodporuje. Štát týmto spôsobom podľa členov SLASPO namiesto povzbudzovania k poisteniu ľudí trestá. Za nepriaznivú novinku považujú tiež rozšírenie dane aj na životné poistenie. Asociácia reagovala na novú daň z poistenia, ktorá by mala nahradiť 8-% odvod z neživotného poistenia.



"Členovia SLASPO principiálne nepodporujú daň z poistného, pretože táto daň paradoxne postihuje ľudí, ktorí si dobrovoľne a uvážlivo uzavreli poistnú zmluvu, aby ochránili seba alebo svoj majetok pred nepredvídanými udalosťami, a nepadli tak do sociálnej siete štátu," zdôraznila asociácia, pričom poistná daň podľa nich znamená, že akt zodpovednosti, akým je poistenie, sa zdaňuje podobne, ako sa zdaňuje spotrebnou daňou "nezodpovednosť" v podobe nákupu cigariet.

Poisťovne argumentovali už proti zavedeniu 8-% odvodu z neživotného poistenia, ktorý bol napriek tomu schválený a podľa SLASPO spôsobil klientom aj poisťovniam veľa problémov. Návrh zákona o dani z poistenia v súčasnej podobe však podľa nich tieto problémy ešte prehlbuje.

Poisťovací sektor očakával, že daň sa bude týkať iba neživotného poistenia, bude podľa možností jednotná a čo najmenej administratívne náročná. "Daň z poistenia uvalenú na životné poistenia považujeme za absurdnú už aj v kontexte toho, že toto poistenie by bolo zdanené trikrát – občan si kupuje poistenie zo zdanených peňazí, výnos z tohto poistenia je zaťažený daňou z príjmu a po novom by mal znášať aj daň z poistného," upozorňuje Jozefína Žáková, generálna riaditeľka SLASPO.

"Daň z poistného nemala byť súčasťou poistného, ale mala byť vypočítaná z poistného ako samostatný nárok štátu a prirátaná k celkovej sume poistného, pričom zákon mal uložiť povinnosť klientovi platiť túto daň poisťovni spolu s poistným. Poisťovňa mala mať rolu iba výbercu dane," priblížila asociácia. Podľa zverejneného návrhu je však pravdepodobné, že sa počíta s daňou, ktorú má zaplatiť poisťovňa, tvrdí SLASPO.

Novou daňou, ktorá by mala nahradiť 8-% odvod z neživotného poistenia, by sa Ministerstvo financií (MF) SR malo zaoberať v tomto roku. Daň z poistenia využíva podľa Kažimíra väčšina členských štátov Európskej únie (EÚ) najmä preto, že poisťovacie služby sú v EÚ na základe smernice oslobodené od dane z pridanej hodnoty.

Rezort financií sa podľa Kažimíra týmto opatrením snaží o daňovú férovosť. Ministerstvo sa domnieva, že v dôsledku dane z poistenia by mohli klesnúť ceny poistiek v niektorých odvetviach neživotného poistenia. "Nová daň z poistenia zohľadňuje sociálne a ekonomické aspekty pri stanovovaní výšky jednotlivých sadzieb," priblížil rezort financií s tým, že znížené sadzby tejto dane sa budú uplatňovať na tretinu objemu neživotného poistenia.