Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Danone prevedie kontrolu nad svojou mliekarenskou divíziou v Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Danone zamestnáva v Rusku 8000 ľudí.

Paríž 14. októbra (TASR) - Francúzska potravinárska spoločnosť Danone v piatok oznámila, že plánuje previesť kontrolu nad svojou mliekarenskou divíziou v Rusku, pričom si ponechá len výrobu v oblasti dojčenskej výživy. Neprezradila však, na koho podnik prevedie. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Danone je jednou z mála nadnárodných spoločností, ktoré zostali v Rusku po jeho invázii na Ukrajinu. Rozhodnutie "preniesť efektívnu kontrolu" nad mliekarenskou divíziou by mohlo viesť k odpisu až jednej miliardy eur.

"Toto je najlepšia možnosť, ako zabezpečiť dlhodobú kontinuitu lokálneho podniku," uviedol koncern Danone vo vyhlásení a dodal, že ruská divízia predstavovala zhruba 5 % čistého predaja skupiny v prvých deviatich mesiacoch roka.

Transakcia bude podliehať schváleniu úradov, dodala skupina. Danone si však ponechá aktivity svojej časti "špecializovanej výživy", ktorá zahŕňa dojčenské mlieko.

"Prioritou spoločnosti Danone zostáva správať sa zodpovedne a s rešpektom k svojim miestnym zamestnancom, spotrebiteľom a partnerom počas celého procesu," uvádza sa v piatkovom vyhlásení.

Niekoľko týždňov po začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára spoločnosť Danone uviedla, že všetky možnosti týkajúce sa jej miestneho podnikania sú na stole. A podľa zdroja z koncernu spoločnosť začala vyhodnocovať uskutočniteľné možnosti.

Danone zamestnáva v Rusku 8000 ľudí. V júli spoločnosť označila prevádzkové podmienky v Rusku a na Ukrajine za "mimoriadne napäté".