Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Daňové úniky pripravili 12 štátov o 150 miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto:

Transakcie spôsobili škandál a zahŕňajú stovky podozrivých.

Berlín 21. októbra (TASR) - Prepracované schémy daňových únikov pripravili niektoré veľké ekonomiky za uplynulé dve desaťročia o príjmy v celkovej výške najmenej 150 miliárd eur. Ukázala to vo štvrtok správa nemeckej pobočky spoločnosti Correctiv, ktorá nadviazala na údaje z roku 2018, keď odhadla tieto straty na približne 55 miliárd eur.

Experti spoločnosti sa pritom zamerali na schémy, ako sú tzv. transakcie „cum-ex“, v ktorých si účastníci vymieňajú akcie s cieľom refundácie daní, ktoré nezaplatili, a transakcie „cum-cum“, pri ktorých si minimálne dvaja obchodníci z najmenej dvoch rôznych krajín navzájom predávali akcie, aby sa vyhli strate peňazí na dani z dividend.

Spoločnosť Correctiv pri správe spolupracovala s mediálnymi partnermi vo viacerých krajinách a s tímom na univerzite v Mannheime v Nemecku na vytvorení takzvaného „konzervatívneho odhadu“, podľa ktorého takéto schémy pripravili 12 štátov v rokoch 2000 až 2020 o 150 miliárd eur.

Podľa Correctiv obchody cum-cum majú leví podiel na týchto stratách, odhadom 141 miliárd eur, a cum-ex transakcie sú zodpovedné za väčšinu zvyšku.

Správa konštatuje, že Nemecko tak prišlo o príjmy vo výške 36 miliárd eur, Francúzsko 33,4 miliardy eur a škoda pre USA bola vyčíslená na 4,9 miliardy eur. Transakcie spôsobili škandál a zahŕňajú stovky podozrivých.

Nemecký federálny súd zamietol odvolanie dvoch britských bankárov a potvrdil pôvodný rozsudok, podľa ktorého boli použité transakcie cum-ex nezákonné. Obaja boli vlani odsúdení za viacnásobné daňové úniky v rokoch 2007 až 2011. Dostali podmienečné tresty po tom, ako súhlasili, že poskytnú podrobné informácie o systéme, v rámci ktorého si účastníci vymenili akcie, aby získali refundácie za nezaplatené dane.

Obžalovaní počas procesu tvrdili, že jednoducho použili dieru v zákone. Ale sudcovia dospeli k záveru, že schéma bola nezákonná a „niet pochýb o tom, že akcie boli vopred premyslené“.