Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Daňové zaťaženie autodopravcov sa zníži, návrh podpísala prezidentka

Ilustračné foto. Foto: Facebook

V návrhu zákona sa súčasne zavádzajú nové výhodnejšie percentuálne zníženia ročnej sadzby dane pre všetky autobusy a nákladné vozidlá nad 12 ton.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Daňové zaťaženie autodopravcov podnikajúcich v kamiónovej a autobusovej doprave sa zníži. Posilniť by sa tak mala ich konkurencieschopnosť. Návrh zákona o dani z motorových vozidiel podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Za posledné roky toto bol sektor, ktorému bola neustále zvyšovaná práve táto daň z motorových vozidiel," podotkol minister financií Eduard Heger (OĽANO) pri predstavovaní zákona v parlamente. V mnohých prípadoch to podľa neho vytlačilo týchto autodopravcov do iných krajín. "Týmto zákonom vlastne voláme autodopravcov späť na Slovensko, pretože výrazným spôsobom znižujeme daňové zaťaženie," skonštatoval Heger.

Dlhodobým problémom dane z motorových vozidiel je teda podľa Ministerstva financií (M) SR v porovnaní s inými krajinami Európskej únie (EÚ) relatívne vysoké daňové zaťaženie vozidiel v kamiónovej a autobusovej doprave, preto je zmena súčasného nastavenia sadzieb dane opodstatnená. Návrh zákona bol vypracovaný v súvislosti s požiadavkou autodopravcov na zníženie dane z motorových vozidiel.

Novelou zákona sa odstráni komplikované "párovanie" vozidiel ťahač a náves v návesovej jazdnej súprave a priamo sa použije pre všetky ťahače a návesy nižšia ročná sadzba dane, než do akej by patrili podľa najvyššej prípustnej celkovej hmotnosti alebo celkovej hmotnosti uvedenej v doklade vozidla. Zavádza sa preto samostatná príloha s aplikovaním sadzieb dane po automatickom zaradení všetkých vozidiel ťahač a náves do najbližšej nižšej ročnej sadzby dane.

V návrhu zákona sa súčasne zavádzajú nové výhodnejšie percentuálne zníženia ročnej sadzby dane pre všetky autobusy a nákladné vozidlá nad 12 ton, teda pre úžitkové vozidlá kategórie M2, M3 a N3. "Nové percentuálne zvýhodnenia ročných sadzieb daní sa pohybujú v rozmedzí od 50 % do 10 % vzhľadom na vek vozidla a sú uplatňované od prvého zaradenia vozidla do evidencie vozidiel do 156 kalendárnych mesiacov veku vozidla," spresňuje rezort financií v dôvodovej správe. Po uplynutí tejto doby sa nebude sadzba dane ďalej upravovať. Všetky návesy a prívesy nad 10 ton by mali po novom podliehať zníženiu ročnej sadzby dane o 60 % bez ohľadu na vek vozidla. Upraviť sa má aj ročná sadzba dane sa pre vozidlá kategórie L, M1, N1, N2, O1 až O3.

Ročné sadzby dane a úpravy ročnej sadzby dane by sa mali uplatniť už na zdaňovacie obdobie tohto roka. Negatívny vplyv tejto úpravy na verejné financie má predstavovať 28,5 milióna eur v roku 2020.