Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dánska spoločnosť A.P. Moller-Maersk má za sebou rekordný kvartál

Logo lodiarenskeho koncernu Maersk, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Maersk prepravuje každý piaty kontajner, teda približne 20 % zo všetkých kontajnerov na celom svete.

Kodaň 2. novembra (TASR) - Dánska spoločnosť A.P. Moller-Maersk, ktorá je najväčším prepravcom lodných kontajnerov na svete, má za sebou rekordný kvartál. Firma aj napriek poklesu kontajnerového objemu pre upchatie prístavov výrazne zvýšila zisk vďaka nárastu cien nákladnej dopravy.

Upravený čistý zisk za tri mesiace od júla do konca septembra dosiahol 5,45 miliardy USD (4,7 miliardy eur) po 1,04 miliardy USD v rovnakom období pred rokom. Zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) stúpol na 5,84 miliardy USD z 1,39 miliardy USD a zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) sa strojnásobil na 6,9 miliardy USD. Tržby vzrástli o 68 % na 16,6 miliardy USD.

Maersk uviedol, že výsledky za tretí kvartál rovnako ako za prvých 9 mesiacov 2021 boli rekordné. Maersk prepravuje každý piaty kontajner, teda približne 20 % zo všetkých kontajnerov na celom svete. Objem prepravených kontajnerov v uplynulom kvartáli klesol o 4 % v porovnaní s rovnakým obdobím 2019. V porovnaní s 3. štvrťrokom 2020 bol podľa dánskej spoločnosti mierne nižší.

(1 EUR = 1,1578 USD)