Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Dánski spotrebitelia sú v januári menej pesimistickí

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Prieskum odhalil, že index spotrebiteľskej dôvery v Dánsku vzrástol v januári na -8,4 bodu z -13 bodov v predchádzajúcom mesiaci.

Kodaň 23. januára (TASR) - Dôvera dánskych spotrebiteľov v januári vzrástla a sú menej pesimistickí pokiaľ ide o budúcnosť. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu dánskeho štatistického úradu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Prieskum odhalil, že index spotrebiteľskej dôvery v Dánsku vzrástol v januári na -8,4 bodu z -13 bodov v predchádzajúcom mesiaci. Dosiahol tak najvyššiu hodnotu od februára 2022, keď bol na úrovni -3,2 bodu.

Všetkých päť zložiek indexu v prvom mesiaci roka 2024 vzrástlo. Čiastkový index, ktorý odráža hodnotenie osobnej finančnej situácie v nasledujúcich dvanástich mesiacoch, sa v januári zvýšil na 4,9 z 1 bodu v decembri.

Podobne sa zlepšil aj názor dánskych domácností na všeobecnú ekonomickú situáciu v krajine v priebehu budúceho roka, a to na -3,6 bodu v januári z -6,6 bodu pred mesiacom.

Dánske domácnosti tiež očakávajú, že spotrebiteľské ceny budú počas nasledujúcich 12 mesiacov rásť pomalšie, keďže príslušný čiastkový index sa dostal do kladného pásma a stúpol na 2,8 bodu z -2,5 bodu v decembri.