Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Pivovarnícky koncern Carlsberg sa prepadol do vysokej straty

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Pod výsledky sa podpísali odpisy z aktív v Rusku, na Ukrajine a krajinách strednej a východnej Európy, ktoré dosiahli 10,40 miliardy DKK.

Kodaň 17. augusta (TASR) - Dánska pivovarnícka spoločnosť Carlsberg sa v 1. polroku prepadla do vysokej straty, napriek zvýšeniu objemu predaja a rastu tržieb. Dôvodom sú odpisy v prepočte 1,4 miliardy eur na ruskom, ukrajinskom a stredoeurópskom trhu. TASR o tom informuje na základe správ serveru RTTNews a agentúry Reuters.

Tretia najväčšia pivovarnícka firma na svete v stredu oznámila, že za prvý polrok zaznamenala čistú stratu 5,28 miliardy dánskych korún (709,98 milióna eur), zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka vykázala čistý zisk 3,03 miliardy DKK. Pod výsledky sa podpísali odpisy z aktív v Rusku, na Ukrajine a krajinách strednej a východnej Európy, ktoré dosiahli 10,40 miliardy DKK.

Po úprave o mimoriadne položky zaznamenal Carlsberg upravený zisk na úrovni 5,06 miliardy DKK. Oproti 1. polroku minulého roka tak upravený zisk vzrástol o 1,89 miliardy DKK.

Prevádzkový zisk EBITDA (zisk pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou) dosiahol 8,57 miliardy DKK. Pred rokom to bolo 6,70 miliardy DKK.

Tržby sa zvýšili takmer o štvrtinu, keď ich podporil zvýšený objem predaja a priaznivé kurzové vplyvy. Tržby Carlsbergu dosiahli za 1. polrok 35,45 miliardy DKK, čo medziročne predstavuje rast o 23,6 %, keď objem predaja vzrástol zo 49,4 milióna na 52,6 milióna hektolitrov. Tržby na organickej báze, ktoré nezahrnujú kurzové vplyvy, zaznamenali rast o 20,7 %, pričom za 2. kvartál vzrástli o 18,7 %.

(1 EUR = 7,4368 DKK)