Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dávky tehotenské a materské je možné vybaviť v SP jednoduchšie

Na snímke budova, v ktorej sídli Sociálna poisťovňa (ústredie) na Ulici 29. augusta v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mamičky, ktoré poberajú tehotenské, už zároveň po pôrode nemusia pobočke predkladať ani doklad o skončení tehotenstva.

Bratislava 25. júla (TASR) – Dávku tehotenské je možné vybaviť v Sociálnej poisťovni (SP) bez osobnej návštevy pobočky. K dávke materské sa mamičky dostanú bez predkladania rodného listu dieťaťa. Rovnako nemusia navštevovať pobočku poisťovne, ak poberajú rodičovský príspevok z úradu práce. SP ich na základe výmeny informácií medzi oboma inštitúciami automaticky zaeviduje ako poistenca štátu na dôchodkové poistenie. Toto obdobie sa im potom v budúcnosti zhodnotí pri nároku na dôchodkovú dávku. Informoval o tom hovorca SP Martin Kontúr.

O dávku tehotenské si môžu tehotné poistenky požiadať elektronicky cez eformulár na webovej stránke SP, nemusia navštevovať pobočku. Kontúr však upozornil, že eformulár na tehotenské patrí medzi formuláre, ktoré možno využívať len počas trvania mimoriadnej situácie a prístupný je v systéme elektronických služieb Sociálnej poisťovne.

Mamičky, ktoré poberajú tehotenské, už zároveň po pôrode nemusia pobočke predkladať ani doklad o skončení tehotenstva. Ide o tie poistenky, ktorých tehotenstvo bolo ukončené pôrodom. SP tieto informácie získava elektronicky z matriky.

"V minulom roku Sociálna poisťovňa priemerne mesačne vyplácala 19.774 dávok tehotenské. Celkovo v roku 2021 vyplatila 158.193 dávok, v prvom polroku 2022 ich bolo 118.356," vyčíslil Kontúr.

K žiadosti o materské už nemusia mamičky dodatočne predkladať kópiu rodného listu dieťaťa na účely preukázania rodného čísla dieťaťa. Údaj získava SP z registra fyzických osôb ministerstva vnútra. Sociálna poisťovňa už od 1. septembra 2018 pri posudzovaní nároku na materské, na účely preukázania starostlivosti o dieťa nevyžaduje, aby poistenec preukázal rodné číslo dieťaťa predložením kópie rodného listu dieťaťa. Rodné číslo dieťaťa na účely preukázania starostlivosti o dieťa zamestnanci útvarov vykonávajúcich agendu nemocenských dávok získavajú výhradne z registra fyzických osôb.

SP podľa hovorcu v priemere mesačne posúdi zhruba 4000 nových žiadostí o materské. V roku 2021 bolo vyplatených 46.773 novopriznaných dávok materské a v roku 2022 bolo v období od 1. januára 2022 do 22. júla 2022 vyplatených 27.175 novopriznaných dávok materské.

Poberateľ rodičovského príspevku, ktorý priznávajú a vyplácajú úrady práce, sa už rovnako nemusí prihlasovať v SP na dôchodkové poistenie ako poistenec štátu. Ak fyzická osoba poberá rodičovský príspevok, informáciu o tom Sociálnej poisťovni elektronicky poskytuje úrad práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ten poskytuje aj identifikačné údaje rodič – dieťa. Pokiaľ sú splnené zákonné podmienky, uvedenej osobe alebo poberateľovi rodičovského príspevku automaticky vznikne dôchodkové poistenie v postavení poistenca štátu.