Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

De Cos: Ďalším krokom ECB bude zníženie úrokových sadzieb

Foto: Ilustračné foto: TASR/Michal Svítok

Podľa neho je veľmi dôležité, aby európski občania vedeli, že predstavitelia ECB sú si istí, že ďalším krokom bude zníženie úrokových sadzieb.

Nikózia 6. februára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) je presvedčená, že inflácia v eurozóne sa vracia k jej cieľu na úrovni 2 %. Ďalším krokom banky tak bude zníženie úrokových sadzieb. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a šéf španielskej centrálnej banky Pablo Hernández de Cos na podujatí na Cypre. TASR o tom informuje na základe správ Bloomberg a Reuters.

Podľa neho je veľmi dôležité, aby európski občania vedeli, že predstavitelia ECB sú si istí, že ďalším krokom bude zníženie úrokových sadzieb. Upozornil však, že dôležité je aj správne načasovanie, preto nemožno dopredu hovoriť o konkrétnom termíne.

Zdôraznil, že ECB pri určovaní menovej politiky vychádza z vlastných ekonomických prognóz a nie z toho, čo očakávajú investori. Hoci je šéf španielskej centrálnej banky presvedčený, že inflácia smeruje späť k 2 %, predstavitelia ECB sa budú naďalej riadiť údajmi z ekonomiky.

A tak zatiaľ čo obchodníci špekulujú, že k prvému zníženiu úrokových sadzieb ECB dôjde už v apríli, zdá sa, že väčšina predstaviteľov ECB uprednostňuje takýto krok najskôr v júni. "Nie sme tu, aby sme potvrdzovali očakávania trhu," povedal de Cos v Nikózii. "Riadime sa vlastnými názormi," dodal.

Podobne sa vyjadril aj jeho cyperský kolega Constantinos Herodotu, podľa ktorého ECB potrebuje najskôr vidieť dáta, kým rozhodne o úrokoch.