Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

De Guindos: Nízke úrokové sadzby budú naďalej stláčať zisky bánk

Rozsvietená budova Európskej centrálnej banky 25. októbra 2017 vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Malá ziskovosť je jedným z kľúčových slabých miest bankového sektora v eurozóne. A nízke úroky ešte zhoršujú vyhliadky finančných ústavov v regióne, ktorý platí eurom, skonštatoval.

Frankfurt nad Mohanom 18. novembra (TASR) - Nízke úrokové sadzby budú v dohľadnej budúcnosti naďalej stláčať zisky bánk v eurozóne. Vyhlásil to v pondelok viceprezident Európskej centrálnej banky Luis de Guindos.

Malá ziskovosť je jedným z kľúčových slabých miest bankového sektora v eurozóne. A nízke úroky ešte zhoršujú vyhliadky finančných ústavov v regióne, ktorý platí eurom, skonštatoval.

„Nedávne zmiernenie výhľadu makroekonomického rastu a súvisiace prostredie s dlhšie trvajúcimi nízkymi úrokovými mierami pravdepodobne ešte viac ovplyvnia vyhliadky na ziskovosť (bánk),“ uviedol na konferencii vo Frankfurte nad Mohanom.

Strážcovia európskej meny v septembri znížili kľúčovú úrokovú sadzbu z vkladov bánk hlbšie do záporného pásma na -0,5 %. To znamená, že ECB účtuje komerčným bankám poplatky za to, že si u nej "zaparkujú" hotovosť.

Ďalším krokom ECB na podporu poskytovania úverov, hospodárskeho rastu a inflácie v eurozóne, je opätovné spustenie kontroverzného programu nákupu dlhopisov euroregiónu, tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE).

„Analytici na trhu majú obavy z poklesu ziskovosti bánk,"
pripustil de Guindos, podľa ktorého to môže odkrajovať z čistých úrokových marží bánk.

Európske a najmä nemecké banky majú oveľa nižšiu ziskovosť ako ich konkurenti v USA, kde sú sadzby vyššie a regulácia menej zaťažujúca.

Ale de Guindos argumentoval, že veritelia v eurozóne by si mali "urobiť domáce úlohy", teda upraviť svoje obchodné modely, znížiť náklady a investovať do nových technológií.

Medzitým „bude možno potrebné, aby tvorcovia politiky odstránili prekážky pre cezhraničné fúzie a akvizície, a pokračovali v agende bankovej únie,“ zopakoval dlhodobú výzvu ECB na adresu Európskej komisie.