Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

De Guindos: Vyššie náklady bánk na vklady zasiahnu ich príjmy z úverov

Na archívnej snímke Európska centrálna banka (v strede) vo Frankfurte v Nemecku. Foto: TASR/AP

Viceprezident ECB Luis De Guindos na podujatí v Španielsku skonštatoval, že banky v eurozóne ťažia z vyšších úrokových sadzieb z úverov, zatiaľ čo sadzby pre sporiteľov držali pod kontrolou.

Madrid 7. novembra (TASR) - Príjmy bánk v eurozóne z pôžičiek negatívne ovplyvní postupné zvyšovanie úrokov z vkladov. Uviedol to v utorok viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Luis de Guindos. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

De Guindos na podujatí v Španielsku skonštatoval, že banky v eurozóne ťažia z vyšších úrokových sadzieb z úverov, zatiaľ čo sadzby pre sporiteľov držali pod kontrolou. Zvlášť španielske banky, ktoré sú najmä retailovými poskytovateľmi úverov, profitujú z vyšších výnosov z hypotekárnych úverov a nižších úrokov z vkladov.

Španielske banky v septembri ponúkali priemerný výnos z jednoročných vkladov domácností na úrovni 2,33 % v porovnaní s 3,09 % v eurozóne ako celku.

V tomto kontexte čistý úrokový príjem (NII) španielskych veriteľov, rozdiel medzi výnosmi z úverov mínus náklady na vklady, vzrástol v prvom polroku medziročne o 27 %, v dôsledku čoho veritelia revidovali svoj výhľad čistého úrokového výnosu v roku 2023 smerom nahor.

V utorok však generálna riaditeľka Bankinter Maria Dolores Dancausaová uviedla, že banky už nebudú profitovať z ďalšieho rastu sadzieb, no kedy tento pozitívny efekt skončí, nespresnila.

Zástupkyňa guvernéra španielskej centrálnej banky Margarita Delgadová na tej istej udalosti upozornila, že očakáva aj postupné zvyšovanie sadzieb vkladov v dôsledku intenzívnejšej konkurencie v oblasti vkladov v roku 2024.