Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Deficit bežného účtu USA dosiahol v 1. štvrťroku rekordnú úroveň

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spojené štáty americké sú teraz čistým vývozcom ropy a paliva. Vzhľadom na postavenie dolára ako svetovej rezervnej meny nie je obrovský deficit pre Spojené štáty problémom.

Washington 23. júna (TASR) - Deficit bežného účtu platobnej bilancie Spojených štátov dosiahol v 1. štvrťroku 2022 rekordnú úroveň. Dôvodom bol prudký nárast dovozu, keďže podniky dopĺňali zásoby, aby uspokojili silný domáci dopyt. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok oznámilo, že deficit bežného účtu, ktorý meria tok tovarov, služieb a investícií do a z krajiny, sa v 1. štvrťroku zvýšil o 29,6 % na historické maximum 291,4 miliardy USD (277,71 miliardy eur). Ekonómovia pritom očakávali deficit 273,5 miliardy USD.

Schodok bežného účtu predstavoval 4,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najväčší podiel od 3. štvrťroka 2008 a nárast z 3,7 % v období október - december 2021.

Deficit bežného účtu dosiahol vrchol na úrovni 6,3 % HDP vo 4. štvrťroku 2005.

Spojené štáty americké sú teraz čistým vývozcom ropy a paliva. Vzhľadom na postavenie dolára ako svetovej rezervnej meny nie je obrovský deficit pre Spojené štáty problémom.

Ministerstvo tiež uviedlo, že dovoz tovarov sa v prvých troch mesiacoch roka zvýšil o 71,1 miliardy USD na rekordných 829,7 miliardy USD, čo odráža veľký nárast v oblasti spotrebného tovaru, priemyselných dodávok a materiálov, ako aj investičných produktov.

Zároveň vývoz tovarov vzrástol o 13,9 miliardy USD na 487,4 miliardy USD, čo je tiež rekordné maximum. Posilnili ho dodávky priemyselných produktov a materiálov, najmä ropy a ropných produktov.

Rekordný obchodný deficit v 1. štvrťroku prispel k poklesu HDP medziročne o 1,5 %.

(1 EUR = 1,0493 USD)