Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Deficit verejných financií vlani po spresnení dosiahol 2,02 % HDP

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Mínusový výsledok hospodárenia štátu sa po aktualizácii údajov vlani medziročne znížil o viac ako polovicu.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Slovenská republika hospodárila v minulom roku s deficitom 2,22 miliardy eur, čo predstavovalo 2,02 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dlh verejnej správy dosiahol 63,38 miliardy eur, čo bolo 57,8 % HDP. Obidva ukazovatele sa v rámci jesenného spresnenia v porovnaní s prvým jarným zverejnením mierne zlepšili. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Hospodárenie SR v minulom roku skončilo so schodkom takmer 2,22 miliardy eur, čo bolo o 18,22 milióna eur menej, ako uvádzal prvý výsledok zverejnený v apríli 2023. Deficit tak dosiahol 2,02 % HDP, ide o veľmi mierny pokles pôvodného jarného odhadu na úrovni 2,04 % HDP," vyčíslili štatistici.

Mínusový výsledok hospodárenia štátu sa po aktualizácii údajov vlani medziročne znížil o viac ako polovicu. Pokles predstavoval 2,98 miliardy eur alebo 3,16 percentuálneho bodu (p. b.). V roku 2021 dosiahol deficit verejných financií 5,18 % HDP.

Z hľadiska štruktúry ústredná štátna správa hospodárila v minulom roku so schodkom 1,89 miliardy eur. V roku 2021 to bolo ešte 5,46 miliardy eur, medziročne sa tak jeho hodnota znížila takmer o dve tretiny. "Miestna samospráva hospodárila s deficitom 412,17 milióna eur, čo je podstatný nárast oproti roku 2021. Fondy sociálneho zabezpečenia síce hospodárili s prebytkom 88 miliónov eur, ale v porovnaní s predchádzajúcim rokom sa jeho hodnota znížila viac ako o dve tretiny," priblížili štatistici.

Dlh verejnej správy v roku 2022 klesol v porovnaní s jarným odhadom o 0,81 milióna eur na 63,38 miliardy eur alebo 57,8 % HDP. Medziročne sa dlh znížil o 2,14 miliardy eur, v pomere k HDP o 3,28 p. b. Ešte v roku 2021 dosahoval hodnotu 61,08 % HDP.

Na medziročné zlepšenie deficitu malo vlani vplyv najmä ukončenie vyplácania pomoci v súvislosti s pandémiou COVID-19. Po ďalších konzultáciách s Eurostatom vklad do kapitálu spoločnosti SPP vo výške 0,5 miliardy eur bol zaznamenaný stále ako finančná operácia bez vplyvu na deficit, konštatoval ŠÚ SR.

Každoročne v októbri sa spresňujú predbežné údaje o deficite a dlhu štátu za predchádzajúci rok, ktoré sú prvýkrát povinne zverejnené v apríli. Súčasne úrad aktualizoval dáta hospodárenia štátu od roku 2019.

"V porovnaní s jarným odpočtom Štatistický úrad SR zapracoval do národných účtov spresnenia údajov týkajúcich sa akruálnych daní, údajov vyplývajúcich z predložených súvah, pohľadávku v súvislosti s nákupom vojenských zariadení a zmenu pokuty v súvislosti s dovozom textilu,"
doplnili štatistici.