Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Deficit zahraničného obchodu dosiahol v 1. štvrťroku 972,7 milióna eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najviac obchodovaná trieda v zahraničnom obchode SR boli stroje a prepravné zariadenia s podielom 58,4 % na celkovom vývoze a 44 % na celkovom dovoze.

Bratislava 9. mája (TASR) – Saldo zahraničného obchodu Slovenska sa za prvý štvrťrok tohto roka medziročne prepadlo o viac ako 2,3 miliardy eur, keď z minuloročného prebytku v objeme viac ako 1,4 miliardy eur obchodná bilancia v prvom kvartáli tohto roka vykázala deficit 972,7 milióna eur. V marci schodok zahraničného obchodu dosiahol 420 miliónov eur. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Za január až marec hodnota tovarov pri vývoze medziročne vzrástla o deväť percent na 24,2 miliardy eur a pri dovoze o 21,3 % na 25,2 miliardy eur. Vývoz do členských štátov EÚ v prvom štvrťroku medziročne vzrástol o 12,9 % a z celkového vývozu tvoril viac ako 80 %. Dovoz z členských štátov EÚ sa na celkovom dovoze podieľal 61 % a medziročne vzrástol o 13,7 %. Najviac obchodovaná trieda v zahraničnom obchode SR boli stroje a prepravné zariadenia s podielom 58,4 % na celkovom vývoze a 44 % na celkovom dovoze.

Marcová obchodná bilancia Slovenska bola záporná už piaty mesiac po sebe a schodok 420 miliónov eur je po apríli 2020, keď obchod ovplyvnila pandémia koronavírusu, druhý najvyšší mesačný deficit za posledné desaťročie.

Dovoz tovaru na Slovensko vyskočil v marci 2022 podľa predbežných výsledkov o 14,9 % na historicky najvyššiu hodnotu tesne nad deväť miliárd eur. Medziročný rast importu tovaru naďalej ovplyvňovali najmä vyššie ceny nakupovaného zemného plynu, ropy, elektriny, ale tiež železnej rudy a komponentov pre vozidlá. Tempo medziročného rastu dovozu sa však podľa ŠÚ od začiatku roka zmierňuje.

Rekordná bola v marci aj celková hodnota vyvezeného tovaru, keď dosiahla 8,6 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástla o 1,5 %. Rast vývozu podporil najmä vyšší medziročný vývoz kovov, hutníckych a gumárenských výrobkov, ale aj chemikálií. Deficit zahraničného obchodu sa v marci prehĺbil z februárových 199,3 milióna eur na marcových 420 miliónov eur. ŠÚ upozornil, že nakoľko ide o predbežné výsledky, saldo môže byť v nasledujúcich mesiacoch mierne revidované.