Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Štatistici: Deficit zahraničného obchodu v septembri bol 76 mil. eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V septembri 2021 dosiahol celkový vývoz tovaru hodnotu 7 miliárd eur pri medziročnom poklese o 5,9 %. Za rovnakým obdobím pred pandémiou (oproti septembru 2019) zaostával len o 0,3 %.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Obchodná bilancia SR bola už tretí mesiac po sebe záporná. Deficit zahraničného obchodu v septembri 2021 dosiahol 76 miliónov eur, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa však znížil o približne 39 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Saldo zahraničného obchodu bolo naďalej pasívne v objeme 75,8 milióna eur. V porovnaní s augustom sa však schodok znížil o 39,4 %. Pred dvoma rokmi (pred pandémiou) bolo saldo v pluse nad úrovňou 130 miliónov eur.

V septembri 2021 dosiahol celkový vývoz tovaru hodnotu 7 miliárd eur pri medziročnom poklese o 5,9 %. Za rovnakým obdobím pred pandémiou (oproti septembru 2019) zaostával len o 0,3 %.

Pokles exportu bol ovplyvnený výrazným, takmer pätinovým medziročným prepadom v triede stroje a prepravné zariadenia, kam patrí aj automobilový priemysel. Automobilky však v posledných mesiacoch minulého roka dosahovali najvyššie hodnoty vývozu za posledné desaťročie, pretože dobiehali výpadky z prvej vlny pandémie, a tento rok obmedzujú výrobu problémy s nedostatkom polovodičov. Preto medziročný pokles bol až na úrovni 18,9 %. Oproti hodnotám pred pandémiou zaostával objem vývozu v tejto triede o 6,6 %. Vyššie prepady zaznamenal na trhoch mimo štátov EÚ ako s členskými krajinami EÚ.

Celkový dovoz tovaru sa zvýšil o 6,5 % na 7,1 miliardy eur. Rast importu sa však spomaľuje už piaty mesiac. Pri dovoze tovaru na Slovensko vykázalo medziročný rast osem tried z desiatich, rovnako ich osem prekonalo aj hodnoty spred pandémie. Najvyšší pokles dovozu vykázala v septembri trieda stroje a prepravné zariadenia.

Za január až september 2021 sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku zvýšil celkový vývoz tovaru o 19,2 % na 64,3 miliardy eur a celkový dovoz o 20,9 % na 62,6 miliardy eur. Obe zložky boli aj nad úrovňou rovnakého obdobia roka 2019, export o 8,2 % a import o 6,5 %. Saldo zahraničného obchodu bolo v súhrne za prvých deväť mesiacov tohto roka aktívne v objeme 1,7 miliardy eur (o 467,2 milióna eur nižšie ako v rovnakom období minulého roku).