Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dell Technologies zruší približne 6650 pracovných miest

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je klesajúci dopyt po osobných počítačoch.

Round Rock 6. februára (TASR) - Americká spoločnosť Dell Technologies v pondelok oznámila, že zruší približne 6650 pracovných miest alebo približne 5 % svojej globálnej pracovnej sily. Dôvodom je klesajúci dopyt po osobných počítačoch. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg News.

Jeden z prevádzkových riaditeľov Jeff Clarke v správe pre zamestnancov napísal, že podmienky na trhu sa naďalej zhoršujú a budúcnosť je neistá. Uviedol pritom, že predchádzajúce opatrenia na znižovanie nákladov vrátane pozastavenia náboru zamestnancov a obmedzenie cestovania už nestačia.

Reorganizácia a znižovanie počtu pracovných miest sú príležitosťou na zvýšenie efektívnosti, povedal hovorca spoločnosti pre Bloomberg News.

Po náraste dopytu po počítačoch počas pandémie ochorenia COVID-19, ktorá priniesla prácu a štúdium na diaľku, zaznamenali Dell a ďalší výrobcovia pokles dopytu. Podľa analytickej spoločnosti IDC predbežné údaje ukazujú, že dodávky osobných počítačov vo 4. štvrťroku 2022 prudko klesli. Spomedzi veľkých spoločností zaznamenal najväčší pokles práve Dell, až o 37 %, uviedla IDC. Dell pritom generuje približne 55 % svojich príjmov z predaja počítačov.

V uplynulých mesiacoch zasiahla celý technologický sektor vlna prepúšťania. Mnohí konkurenti Dell rušia pracovné miesta. Spoločnosť HP už vlani v novembri oznámila zníženie počtu zamestnancov o 6000. Cisco Systems a International Business Machines (IBM) uviedli, že prepustia približne 4000 ľudí. Aj Microsoft a Amazon.com nedávno zrušili tisíce pracovných miest, aby prekonali pokles dopytu, keďže spotrebitelia aj firmy obmedzujú svoje výdavky v dôsledku vysokej inflácie a rastúcich úrokových sadzieb.

Celkovo technologický sektor oznámil v roku 2022 prepustenie 97.171 pracovníkov, podľa poradenskej spoločnosti Challenger, Grey & Christmas Inc. V januári dosiahlo prepúšťanie v technologických firmách v USA druhé najrýchlejšie tempo v histórii, keďže firmy sa pripravujú na možnú recesiu.

Po znížení počtu pracovných miest bude počet zamestnancov spoločnosti Dell so sídlom v Round Rock v Texase najnižší za minimálne šesť rokov. Podľa odhadov má spoločnosť len približne jednu tretinu zamestnancov v USA.