Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Delta variant vrátil v júli priemyselnú výrobu v Japonsku do mínusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Produkcia v automobilovom priemysle klesla v júli medzimesačne o 3,1 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci vyskočila o 22,6 %.

Tokio 31. augusta (TASR) - Priemyselná produkcia v Japonsku sa v júli vrátila k poklesu po tom, ako zvýšenie počtu infikovaných delta variantom nového koronavírusu zasiahlo do výroby automobilov. To opätovne zvýšilo obavy ekonómov, čo sa týka zotavovania tretej najväčšej ekonomiky sveta.

Priemyselná výroba v Japonsku klesla v júli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 1,5 %. Pod opätovný pokles po júnovom raste (v máji sa priemyselná produkcia v Japonsku prepadla o 6,5 %) sa podpísal rast počtu infikovaných delta variantom nového koronavírusu, čo vládu prinútilo rozšíriť protipandemické opatrenia na ďalšie prefektúry. Navyše sa situácia komplikuje aj v ďalších ázijských krajinách, čo sa zasa odráža na dodávkach komponentov, najmä čipov pre automobilky.

Novú vlnu pandémie tak pocítili aj japonskí výrobcovia automobilov. Produkcia v automobilovom priemysle klesla v júli medzimesačne o 3,1 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci vyskočila o 22,6 %. Znížila sa aj produkcia v oblasti elektroniky či v chemickom priemysle.

Priemyselná produkcia tak klesla späť pod úroveň spred nástupu pandémie po tom, ako sa v júni zvýšila o 6,5 %. Na druhej strane, údaje za júl sú stále o niečo lepšie, než očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters. Tí počítali s poklesom priemyselnej produkcie v Japonsku za daný mesiac až o 2,5 %.

V medziročnom porovnaní sa výroba v japonskom priemysle zvýšila o 11,6 %. Oproti vývoju v predchádzajúcom mesiaci sa tak tempo rastu výrazne spomalilo, keďže v júni sa priemyselná výroba v Japonsku zvýšila medziročne o 23 %.