Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Desatoro profarmárskej samosprávy má zlepšiť spoluprácu s obcami

Na snímke predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku Milan Jurky. Foto: TASR - Marko Erd

Dokument predstavili v nedeľu (5. 6.) na Dni mladého farmára v Liesku na Orave. TASR o tom informovala Petra Fabišová z iniciatívy Kresťan na vidieku.

Liesek 6. júna (TASR) - Zlepšiť spoluprácu medzi obcou a farmármi a otvoriť diskusiu na tému prínosu malých či rodinných fariem pre obce a spoločnosť má pomôcť Desatoro profarmárskej samosprávy. Dokument predstavili v nedeľu (5. 6.) na Dni mladého farmára v Liesku na Orave. TASR o tom informovala Petra Fabišová z iniciatívy Kresťan na vidieku.

Podľa predsedu Združenia mladých farmárov na Slovensku Milana Jurkyho vie obec priamo napomáhať farmárom v dennodennej práci. "Zároveň aj získať zdravšiu a krajšiu krajinu, v ktorej žijú rodiny, kde sa vytvárajú hodnoty a dopestujú zdravé potraviny. Obec vie najrýchlejšie pomôcť farmárom pri ich podnikaní, a tak napomôcť rozvoju celej obce," skonštatoval Jurky.

Dokument spoločne pripravili Združenie mladých farmárov na Slovensku (ASYF), iniciatíva Kresťan na vidieku, ktorá vznikla na pôde Fóra kresťanských inštitúcií, a Inštitút vzdelávania a inovácií v politike (IVIP). Ich zámerom je tiež vzbudiť záujem o lokálne produkty a inšpirovať k ďalším aktivitám, uviedla Fabišová s tým, že finálnu verziu dokumentu vypracovali po diskusii s niekoľkými starostami v máji tohto roka.

"Dokument Desatora profarmárskej samosprávy má byť o vzájomnej spolupráci farmára a obce, v ktorej pracuje. Výsledok spolupráce má byť osožný pre všetky strany. Farmárom sa môžu znížiť náklady na produkciu, budú mať menej administratívnej záťaže, obyvatelia obce budú mať k dispozícii lokálne potraviny v dostupnej cene. Okolité obce a farmári môžu organizovať spoločné trhy, podujatia pre rodiny, skráti sa potravinový reťazec. Vzájomný dialóg a nahliadnutie do 'kuchyne' farmára pritiahne ľudí k väčšej podpore farmárov," zhodnotila členka tímu Kresťan na vidieku Katarína Liptáková.