Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Detaily štátom zaručených bankových úverov budú známe budúci týždeň

Na snímke minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO) počas rokovania vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 z dielne rezortu financií by mal ešte v skrátenom režime schváliť parlament.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Presné znenie schémy výhodných bankových úverov zaručených štátom bude známe budúci týždeň. Vláda vo štvrtok schválila rámcové podmienky tohto programu, detaily sa ešte dolaďujú. Po rokovaní kabinetu to avizoval minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

Novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 z dielne rezortu financií by mal ešte v skrátenom režime schváliť parlament. Vytvoria sa tak podmienky na program bankových úverov vo výške 500 miliónov eur mesačne, ktorý Heger avizoval už dávnejšie.

"Je zadefinované, že tie bankové záruky budú vykonávané cez dve štátne inštitúcie, Slovak Investment Holding (SIH) a Eximbanku. Následne budú podpisovať tieto schémy s komerčnými bankami," priblížil Heger. "Presné znenie tej schémy budeme zverejňovať budúci týždeň, pretože sa detaily ešte dolaďujú. Potom vás o tom budeme detailne informovať," doplnil.

Finančná pomoc má podľa rezortu financií pomôcť zabezpečiť podnikom dostatočnú likviditu. Bude ju možné poskytnúť vo forme záruky za úver poskytnutý bankou alebo vo forme odpustenia poplatku za záruku za úver poskytnutý bankou. Umožňuje to dočasný rámec pre opatrenia štátnej pomoci na podporu hospodárstva v súčasnej situácii spôsobenej ochorením COVID-19, ktorý schválila Európska komisia (EK).

Poskytovateľmi takejto finančnej pomoci budú Eximbanka a fondy spravované SIH. "Finančnými sprostredkovateľmi budú banky a pobočky zahraničných bánk. Prijímateľmi tejto finančnej pomoci budú môcť byť všetky kategórie podnikov, to znamená malé podniky, stredné podniky alebo veľké podniky," uvádza rezort financií v dôvodovej správe k návrhu.

Podniky budú musieť splniť na poskytnutie pomoci určité podmienky. Napríklad, žiadateľ voči Sociálnej poisťovni a zdravotnej poisťovni nebude môcť mať pohľadávky na poistnom. O pomoc sa nebudú môcť uchádzať podniky v konkurze a reštrukturalizácii. "Poplatok za záruku za úver poskytnutý bankou možno podniku odpustiť, ak podnik v období určenom v zmluve o úvere uzavretej medzi bankou a podnikom, udrží úroveň zamestnanosti určenú v zmluve o úvere," uvádza sa v návrhu zákona.