Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Deutsche Bahn eviduje veľký záujem o predplatné na miestnu dopravu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Cieľom predplatného je zatraktívniť miestnu a regionálnu verejnú dopravu a zlepšiť jej dostupnosť.

Berlín 9. apríla (TASR) - Nemecký národný železničný prepravca Deutsche Bahn (DB) eviduje veľký záujem o nový predplatený cestovný lístok na miestnu a regionálnu dopravu v cene 49 eur. Spoločnosť v nedeľu informovala, že iba v prvých troch dňoch predaja, s ktorým sa začalo v pondelok (3. 4.), si iba na jej pobočkách lístok kúpilo zhruba 250.000 zákazníkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Tzv. "Nemecký lístok" (Deutschlandticket) umožňuje cestovanie autobusmi a vlakmi miestnej a regionálnej dopravy po celom území Nemecka. Platiť začne v máji a okrem DB si ho možno zakúpiť aj u všetkých ostatných regionálnych podnikov verejnej dopravy.

Lístok je k dispozícii len ako mesačné predplatné a vydáva sa vo forme elektronickej karty alebo aplikácie v mobilnom telefóne. V prechodnom období do konca tohto roka je k dispozícii aj papierová verzia.

Cieľom predplatného je zatraktívniť miestnu a regionálnu verejnú dopravu a zlepšiť jej dostupnosť. Podľa odhadov Nemeckého zväzu dopravných podnikov (VDV) získa odvetvie približne 5,6 milióna nových zákazníkov a na nový systém prejde zhruba 11 miliónov ľudí, ktorí už využívajú iné formy predplatených lístkov.