Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Deutsche Bahn dostane prvé odškodnenie od člena oceliarskeho kartelu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Deutsche Bank si chce vymôcť odškodnenie aj od ďalších členov kartelu, medzi nimi sa nachádza krízou zmietaný nemecký oceliarsky koncern ThyssenKrupp.

Berlín 29. apríla (TASR) – Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) dostane od prvého člena kartelu výrobcov koľajníc, ktorí sa tajne dohodli na ich cene, náhradu škody.

DPA sa odvoláva na dnešnú správu štátnej dopravnej firmy, že sa jej vedenie dohodlo s rakúskym koncernom voestalpine na dvojcifernej miliónovej sume. Denník Süddeutsche Zeitung priniesol správu, že doteraz sa uvádzala výška odškodnenia okolo 50 miliónov eur.

Aj hovorca voestalpine Peter Felsbach potvrdil, že k dohode s Deutsche Bahn skutočne došlo, ale nijaké podrobnosti o jej obsahu neuviedol.

DB si chce vymôcť odškodnenie aj od ďalších členov kartelu, medzi nimi sa nachádza krízou zmietaný nemecký oceliarsky koncern ThyssenKrupp. Bude ich vymáhať v procese na Krajinskom súde vo Frankfurte nad Mohanom.

Rakúska APA cituje zo Süddeutsche Zeitung, že v nemeckých vládnych kruhoch sa dohoda medzi DB a voestalpine hodnotí ako "veľký úspech". Ňou sa zvyšuje tlak na ďalších členov kartelu.

Kartel dodávateľov koľajníc mal spoločnú cenovú politiku v rokoch 2001 až 2011. Nemecký protimonopolný úrad udelil jeho účastníkom pokutu 124,5 milióna eur. Z nich 103 miliónov eur musel zaplatiť ThyssenKrupp. Vedenie DB vlani na sklonku roku podalo na frankfurtský súd žalobu, v ktorej žiada od výrobcov vrátiť za predražené koľajnice 550 miliónov eur plus úroky 300 miliónov eur.