Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Deutsche Bank preveruje podozrivé transakcie v Rusku

Deutsche bank, archívne foto Foto: TASR/AP

Na podozrivé transakcie upozornila aj Britský úrad pre reguláciu finančného trhu, Európsku centrálnu banku a nemecký úrad pre dohľad nad finančným trhom

Frankfurt nad Mohanom 5. júna (TASR) - Nemecká Deutsche Bank preveruje podozrivé transakcie v Rusku za približne 6 miliárd USD (5,35 miliardy eur). Snaží sa zistiť, či nejde o pranie špinavých peňazí. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na ľudí oboznámených so situáciou.

Podľa jedného zo zdrojov ruská centrálna banka vlani v októbri požiadala Deutsche Bank, aby preskúmala aktivity niektorých ruských klientov, najmä ich obchody s akciami. Deutsche Bank analyzuje údaje od roku 2011 do začiatku tohto roka. Na podozrivé transakcie upozornila aj Britský úrad pre reguláciu finančného trhu (FCA), Európsku centrálnu banku a nemecký úrad pre dohľad nad finančným trhom (Bafin), dodali ďalšie dva zdroje.

Banka na otázky novinárov odpovedala e-mailom a potvrdila, že vedie interné vyšetrovanie. Zopakovala vyhlásenie z 20. mája, že prepustila menší počet obchodníkov v Moskve, ale dôvod neuviedla.

Podľa májového vydania nemeckého časopisu Manager Magazin banka preveruje, či jej zamestnanci v Moskve mohli pomáhať klientom pri praní špinavých peňazí. Podozrivé transakcie sa týkajú nákupu akcií ruskými klientmi v rubľoch prostredníctvom Deutsche Bank a simultánneho nákupu akcií tých istých spoločností v Londýne za podobne vysokú sumu, ale v dolároch. Banka teraz skúma, či tieto transakcie neumožnili ruským klientom presunúť peniaze do zahraničia bez toho, aby na to upozornili úrady.

(1 EUR = 1,1218 USD)