Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Devízové rezervy Ruska vo februári strmo klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Predaj ruských energií sa začiatkom roka prepadol v dôsledku spoločného embarga Európskej únie (EÚ) a skupiny G7 (siedmich najbohatších ekonomík sveta) na ruskú ropu.

Moskva 9. marca (TASR) - Devízové rezervy držané v centrálnej banke Ruska vo februári 2023 strmo klesli o 22,8 miliardy USD na 574,2 miliardy USD (544,06 miliardy eur). Ide o jeden z najprudších mesačných poklesov v histórii, keďže Moskva predávala cudzie meny, aby pokryla stúpajúci rozpočtový deficit. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa nového rozpočtového plánu, ktorý prezident Vladimir Putin schválil začiatkom roka, Moskva využila svoje devízové rezervy a predala čínske jüany, aby kompenzovala pokles prílevu cudzej meny v dôsledku zníženia vývozu energií.

Predaj ruských energií sa začiatkom roka prepadol v dôsledku spoločného embarga Európskej únie (EÚ) a skupiny G7 (siedmich najbohatších ekonomík sveta) na ruskú ropu a obmedzenia exportu ruského zemného plynu do Európy, ako aj pre zníženie cien plynu a ruskej ropy Ural.

(1 EUR = 1,0554 USD)