Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Na opravu a údržbu diaľnic a rýchlociest pôjde 28,5 mil. eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ministerstvo chce zároveň zabezpečiť ekologicky a ekonomicky efektívnu prevádzku diaľnic a rýchlostných ciest a kvalitné a bezpečné diaľnice a rýchlostné cesty.

Bratislava 9. januára (TASR) – Štát dá v roku 2013 na opravu a údržbu diaľnic a rýchlostných ciest 28,5 milióna eur. O rok neskôr, v roku 2014 by mala na tento účel putovať suma 29 miliónov eur a rovnako aj v roku 2015 pôjde na opravy diaľnic 29 miliónov eur.

Vyplýva to z návrhu Programu údržby a opráv diaľnic  a rýchlostných ciest na roky 2013 – 2017, ktorý dnes schválila vláda. Kabinetu ho predložil minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

"Hlavným cieľom programu v oblasti údržby a opráv diaľnic a rýchlostných ciest je zabezpečiť užívateľsky prijateľné diaľnice a rýchlostné cesty," odôvodňuje v materiáli rezort dopravy. Ministerstvo chce zároveň zabezpečiť "ekologicky a ekonomicky efektívnu prevádzku diaľnic a rýchlostných ciest a kvalitné a bezpečné diaľnice a rýchlostné cesty".

Na Slovensku je pritom k 30. 6. 2012 spolu 418 km ukončených diaľnic a 182 km rýchlostných ciest. Navrhovaná životnosť týchto ciest je 30 rokov. Túto životnosť v súčasnosti podľa dokumentu prekročilo viac ako 114 km diaľnic, teda približne 23 % z nich. V prípade rýchlostných ciest prekračuje túto životnosť 49 km a blíži sa k nej 20 km ciest. To je spolu takmer 37 % úsekov rýchlostných ciest.

Na týchto úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest, ktoré prekročili alebo v krátkom čase prekročia návrhovú životnosť, sa zvyšujú náklady na ich opravy. Zrealizované opravy majú zároveň kratšiu životnosť, teda sú menej efektívne.