Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Začali sa súťaže na 44 kilometrov nových diaľnic

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Aktuálne na Slovensku prebiehajú súťaže na viac ako 85 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest a ďalších 65 kilometrov je vo výstavbe.

Bratislava 25. apríla (TERAZ.sk) - Národná diaľničná spoločnosť vyhlásila v marci súťaže na päť úsekov diaľnic a rýchlostných ciest v celkovej dĺžke 44,3 kilometra. Ide prevažne o úseky na rýchlostnej ceste R2 a diaľniciach D1 a D3.

Celková predpokladaná hodnota týchto stavieb je viac ako 1,2 miliardy eur. Konečná cena za tieto diela, ktoré budú spolufinancované z Operačného programu Doprava, vzíde z transparentnej súťaže. „Vyhlásenie súťaže na tieto úseky je výsledkom našej tvrdej práce v minulom roku na príprave eurofondových projektov. Ich dokončenie nielen zlepší dopravnú infraštruktúru Slovenska, ale zároveň aj počas ich výstavby dá prácu ľuďom v regiónoch,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Aktuálne na Slovensku prebiehajú súťaže na viac ako 85 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest a ďalších 65 kilometrov je vo výstavbe. Národná diaľničná spoločnosť poslala 1. marca oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania do vestníka EÚ na úseky D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, D3 Žilina (Strážov) – Žilina (Brodno), R2 Ruskovce – Pravotice, R2 Zvolen, východ – Pstruša a R2 Pstruša – Kriváň. Minulý rok nám implementáciu projektov brzdili nedoriešené majetkovo-právne vysporiadania.

Vďaka veľkému úsiliu súčasného vedenia boli urýchlené práce, ktoré viedli k vydaniu všetkých potrebných stavebných povolení začiatkom tohto roku. Zároveň boli vyhlásené súťaže na stavebný dozor na obe diaľničné stavby. Tieto úseky sú síce prvé, ale v žiadnom prípade nie posledné, ktoré sa budú v najbližších rokoch súťažiť. Do konca roku 2016 rozostaviame 310 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Ide prakticky o polovicu rýchlostných komunikácií, ktoré dnes majú vodiči na Slovensku k dispozícii.