Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Diaľničiari v roku 2016 opravili vyše 115 km vozoviek

Ilustračné foto. Foto: TASR

Z toho 72,6 km predstavovala oprava a údržba diaľnic a 42,7 km bola oprava a údržba rýchlostných ciest. V záujme vyššej bezpečnosti na diaľniciach a rýchlostných cestách osadili 27 tlmičov nárazu.

Bratislava 6. januára (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) opravila v roku 2016 spolu viac ako 115 kilometrov (km) vozoviek. Z toho 72,6 km predstavovala oprava a údržba diaľnic a 42,7 km bola oprava a údržba rýchlostných ciest.

"Opravy sa vykonávali pre poruchy povrchu alebo konštrukcie vozovky," priblížila hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. Technológia opravy či údržby sa podľa jej slov volila podľa druhu poruchy.

Zároveň diaľničiari v záujme vyššej bezpečnosti na diaľniciach a rýchlostných cestách osadili 27 tlmičov nárazu. Bezpečnosť má zvyšovať na úseku liptovskej diaľnice D1 Ivachnová – Važec a na úseku D1 od Trnavy po križovatku Lúka aj 66 km nových oceľových zvodidiel a takmer 30 km betónových zvodidiel.

"Výmenou a úpravou na týchto úsekoch prešli aj odvodňovacie zariadenia – štrbinové žľaby, rigoly a vymenili sa a doplnili nové odvodňovacie žľaby," opísala Žgravčáková. Vymenili sa podľa jej slov aj poklopy kanalizačných šácht v strednom deliacom páse.

NDS zároveň v roku 2016 zabezpečila nové oplotenie v dĺžke 8,5 km na privádzači R1 od Nitry a aj na vetvách diaľničnej križovatky Kúty v dĺžke 1,6 km. "Obnovili sme aj oplotenie pri diaľničnom odpočívadle Sekule na D2 v dĺžke 948 metrov," doplnila hovorkyňa.

Pre zvýšenie bezpečnosti doplnili diaľničiari spolu 62 vodiacich tabúľ za tlmiče nárazov, ktoré usmerňujú premávku v smere šípok a označujú tak nebezpečné miesto. Súčasne pribudli nové detské ihriská na odpočívadle Zamarovce a na odpočívadle Východná sa vymenila zostava detského ihriska. Nové fitnes zóny zase dostali odpočívadlá Zlaté piesky a Jarovce a zároveň sa obnovil mobiliár na viacerých odpočívadlách.

NDS tiež v júni 2016 otvorila na rakúskej hranici v Jarovciach nové informačno-predajné miesto. Je akýmsi prvým bodom, s ktorým sa zahraničný motorista stretáva pri vstupe na Slovensko. Zabezpečuje vodičom napríklad predaj elektronickej diaľničnej známky, poskytuje komplexné informácie o cestnej infraštruktúre i o možnostiach turizmu v krajine.