Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Diamondback kupuje Endeavor, producenta ropy a plynu v Permskej panve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po dokončení kontraktu vznikne tretí najväčší producent ropy a plynu v oblasti, hneď po energetických koncernoch Exxon Mobil a Chevron.

Dallas 12. februára (TASR) - Americká ropná firma Diamondback Energy oznámila, že prevezme spoločnosť Endeavor Energy Partners, najväčšieho súkromného producenta ropy a plynu v Permskej panve. Hodnota kontraktu, v rámci ktorého Diamondback kúpi firmu Endeavor čiastočne v hotovosti a čiastočne prostredníctvom akcií, bola stanovená približne na 26 miliárd USD (24,14 miliardy eur) vrátane dlhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Po dokončení kontraktu vznikne tretí najväčší producent ropy a plynu v oblasti, hneď po energetických koncernoch Exxon Mobil a Chevron. Permská panva predstavuje oblasť s najväčšími zásobami bridlicovej ropy a plynu na svete a zahrnuje región západného Texasu a juhovýchodného Nového Mexika.

O túto oblasť je v posledných rokoch obrovský záujem, na čo poukázali už predchádzajúce akvizície. Tou najväčšou bolo prevzatie firmy Pioneer Natural Resources spoločnosťou Exxon Mobil v minulom roku zhruba za 60 miliárd USD.

Diamondback Energy zaplatí za firmu Endeavor v hotovosti približne 8 miliárd USD. Zvyšok vyplatí prostredníctvom 117,3 milióna akcií. Kupujúca firma zároveň dodala, že dokončenie kontraktu očakáva vo 4. štvrťroku tohto roka, pričom následne by jej akcionári mali vlastniť 60,5 % novej spoločnosti a akcionári firmy Endeavor Energy Partners zvyšok.

(1 EUR = 1,0772 USD)