Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dianie na trhu s nehnuteľnosťami môže spôsobiť tlak na developerov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pohyby na trhu cien nehnuteľností sa dotýkajú aj nás, avšak ceny pri kvalitných projektoch nie je možné meniť skokovo, uviedol Baričák.

Bratislava/Trnava 27. mája (TASR) - Aktuálny vývoj cien nehnuteľností preverí schopnosti aj kvalitu projektov stredne veľkých developerov vo všetkých regiónoch Slovenska. Stredne veľkí developeri v regiónoch sú v mierne odlišnej situácii ako veľké skupiny. O ich prežití rozhodne kvalita projektov, schopnosť reagovať na meniace sa požiadavky zákazníkov a ceny stavebných materiálov. Uviedol to Vladislav Baričák, výkonný riaditeľ trnavskej Púpava development.

"Strední developeri nepracujú s takými ´vankúšmi´ ako najväčšie developerské skupiny. Ich projekty však neraz bývajú pre regionálnych klientov zaujímavejšie a prístup k zákazníkom individuálnejší. Pohyby na trhu cien nehnuteľností sa dotýkajú aj nás, avšak ceny pri kvalitných projektoch nie je možné vzhľadom na rekordné ceny stavebných materiálov v posledných rokoch meniť skokovo. V regiónoch sa preto hľadajú iné riešenia," spresnil Baričák.

Trnavský kraj, domovský región Púpava development, taktiež podľa neho zaznamenal pokles priemerných cien nehnuteľností. Podľa čerstvej analýzy Národnej banky Slovenska, tu medzikvartálne poklesli o 69 eur na štvorcový meter (m2). Zmeny sa však podľa Baričákových slov týkajú predovšetkým starších nehnuteľností, pričom nové projekty, ktoré majú výrazne nižšie nároky na energie, si ceny udržiavajú a stredne veľkí developeri sa orientujú skôr na doplnkové ponuky pre svojich klientov.

"Očakávame roztváranie nožníc medzi staršími bytmi a novostavbami, ktoré majú neporovnateľné nároky na energie, rekonštrukcie spoločných priestorov i kvalitu bývania. V sektore stredne veľkých developerských spoločností vnímame u nových projektov poskytovanie podpôr predaja ako sú kuchynské linky, parkovacie miesta, či garancie úrokov, nie znižovanie cien ponúkaných nehnuteľností," doplnil Miloš Hačko, obchodný riaditeľ Púpava development.

Zákazníci by si však mali podľa neho dávať pozor na históriu developera, pretože môže dôjsť z dôvodu tlakov z nedostatku cashflow k situáciám, ktoré budú z dlhodobého hľadiska pre klienta nevýhodné.

"Dopyt po nehnuteľnostiach v regiónoch preverí pripravenosť malých a stredných developerov na zmeny poskytovania hypotekárnych úverov. Niektoré nesprávne pripravené a realizované projekty tak budú síce na prvý pohľad znižovať ceny, v následnej fáze však môžu klienti zaznamenať skomplikovanie komunikácie, neriešenie ich reklamácií, či problémy s dostavbou," dodal Baričák.

Púpava development, s. r. o., je investično-developerská spoločnosť založená v roku 2011. Zrealizovala už viac ako 20 projektov v Trnave, Nitre, Bernolákove, Stupave, ale aj v Bratislave. Špecializuje sa na výstavbu rodinných a bytových domov a rekonštrukciu historických objektov.