Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

DIHK: Nemecká inflácia sa tento rok viac než zdvojnásobí na 7 %

Na snímke pokles nemeckého akciového indexu DAX na burze 29. júna 2015 vo Frankfurte nad Mohanom. Hlavné európske burzy zareagovali výraznejšie na najnovší vývoj udalosti v Grécku. Frankfurtský DAX sa prepadol o takmer 340 bodov (2,92 %) na 11.155,96 bodu. Foto: TASR/AP

Prognóza spolkového ministerstva hospodárstva zverejnená v apríli počíta v tomto roku s infláciou na úrovni 6,1 %, na budúci rok na úrovni 2,8 %.

Berlín 24. mája (TASR) - Tempo rastu spotrebiteľských cien v Nemecku sa tento rok viac než zdvojnásobí, očakáva zväz nemeckých priemyselných a obchodných komôr DIHK. Dôvodom je, že vojna na Ukrajine podporuje už aj tak vysoké ceny energií a potravín.

DIHK počíta s tým, že inflácia sa zrýchli na 7 % z 3,1 % v minulom roku. Zväz ešte vo februári predpovedal, že tempo rastu cien sa tento rok zvýši len na 3,5 %.

Prognóza spolkového ministerstva hospodárstva zverejnená v apríli počíta v tomto roku s infláciou na úrovni 6,1 %, na budúci rok na úrovni 2,8 %.

Podľa prieskumu DIHK takmer 40 % firiem plánuje preniesť vyššie náklady na spotrebiteľov. V priemysle a obchode je to viac než 50 %.

DIHK očakáva, že nemecká ekonomika v tomto roku vzrastie o 1,5 %. Jedným z hlavných motorov expanzie by mala byť súkromná spotreba, ktorá by podľa odhadov mala stúpnuť o 2 % po +0,1 % v roku 2021. Vládne výdavky budú tento rok zrejme stagnovať.