Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Diskriminácia pri poberaní vdovského dôchodku nebude odstránená

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V súčasnosti majú nárok na vdovský a vdovecký dôchodok ženy a muži bez dieťaťa len v období dvoch rokov od smrti manžela/manželky a následne až po dosiahnutí dôchodkového veku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. mája (TASR) - Diskriminácia voči bezdetným ženám a mužom pri poberaní vdovského dôchodku nebude odstránená. Jej odstránenie vyplývalo z návrhu poslankýň Simony Petrík a Lucie Plavákovej (obe Progresívne Slovensko) na zmenu zákona o sociálnom poistení, ktorý zákonodarcovia v utorok neposunuli do druhého čítania.

Takéto ženy a muži musia čakať až do dosiahnutia dôchodkového veku, aby mali opätovne nárok na výplatu vdovského dôchodku v prípade, že ich manžel/ka zomrie. V súčasnosti majú nárok na vdovský a vdovecký dôchodok ženy a muži bez dieťaťa len v období dvoch rokov od smrti manžela/manželky a následne až po dosiahnutí dôchodkového veku.

"Cieľom je vrátiť do systému spravodlivosť aj pre bezdetné vdovy a vdovcov, ktoré a ktorí jediní aktuálne nemajú nárok na plnohodnotný vdovský a vdovecký dôchodok oproti ostatným ovdoveným osobám, a to tak, že bezdetné vdovy a vdovci by mali nárok na vdovský a vdovecký dôchodok od dovŕšenia 59. roku života," uviedli predkladateľky.