Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Parlament diskutoval o rozpočte verejnej správy

Na snímke parlamentné plénum počas rokovania schôdze Národnej rady SR. Foto: TASR - Jakub Kotian

Po skončení rozpravy k štátnemu rozpočtu sa poslanci vrátia k ďalším návrhom zákonov. Do programu by mali pribudnúť aj vládne návrhy zákonov, ktoré vzišli z mimoriadneho rokovania vlády.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Diskusia k návrhu rozpočtu verejnej správy sa blíži ku koncu. V pléne Národnej rady SR majú vystúpiť ešte štyria poslanci, ktorí sa prihlásili do ústnej rozpravy.

Opozícia návrh rozpočtu kritizuje a upozorňuje na viaceré riziká. "Návrh rozpočtu je len ďalším z prejavov nezodpovedného vládnutia, odkedy je pri moci Smer-SD. Teraz sa to snaží premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) prekryť rečami o zodpovednej zmene. Je však nezmysel, aby akúkoľvek zmenu dokázala priniesť politická sila, ktorá má za sebou 12 rokov nezodpovedného vládnutia," vyhlásil v úvode piateho rokovacieho dňa 53. schôdze poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Podľa Dostála sa vláda snaží zmäkčiť zákon o rozpočtovej zodpovednosti. "Vlády Smeru-SD kradnú a umožňujú kradnutie," tvrdí s tým, že rôzne sociálne balíčky "majú ľuďom len zalepiť oči". "Balíčky nie sú zadarmo, musí ich niekto zaplatiť. Kto? Zase len ľudia," myslí si Dostál. Na druhej strane však vláda podľa neho berie prostredníctvom daní. "Musela prísť úvaha, že sa zvýši daň z cigariet, ale to sa predsedovi SNS Andrejovi Dankovi nepáčilo, lebo to by si všetci všimli. Tak sa vymyslel kreatívny účtovnícky ťah s bankovým odvodom, to sa prejaví na bankových poplatkoch," vymenoval Dostál.

Po skončení rozpravy k štátnemu rozpočtu sa poslanci vrátia k ďalším návrhom zákonov. Do programu by mali pribudnúť aj vládne návrhy zákonov, ktoré vzišli z mimoriadneho rokovania vlády. V utorok by tiež malo plénum hlasovať o troch návrhoch z dielne ministerstva zdravotníctva. Definitívne by mali rozhodnúť o tom, či sa budú do predškolských zariadení prijímať len zaočkované deti. Hlasovať by tiež mali o návrhu reformy nemocníc, tzv. stratifikácii.

R. Baláž: Návrh štátneho rozpočtu je dobrý kompromis, SNS ho podporí


Návrh štátneho rozpočtu je v súčasnej situácii dobrý kompromis a nie je "katastrofou", ako tvrdí opozícia. Koaličná SNS ho preto podporí. V rozprave k návrhu štátneho rozpočtu to uviedol poslanec Radovan Baláž (SNS).

Zákon roka by si podľa neho zaslúžil ďaleko odbornejšiu diskusiu, než aká je v parlamente. Opozícia mohla podľa Baláža prísť napríklad s "tieňovým rozpočtom". Podotkol, že sa na návrhu museli dohodnúť tri koaličné strany a zostaviť kompromisný rozpočet. "SNS podporí návrh štátneho rozpočtu, pretože si myslíme, že je to dobrý kompromis v súčasnej situácii," zdôraznil. Motiváciou, prečo opozícia nechce podporiť rozpočet, je podľa Baláža to, aby mohli prijať rozpočet podľa seba a zakomponovať tam svoje priority.

V návrhu sú podľa neho zohľadnené priority jednotlivých ministerstiev. "Tak, ako sa navyšujú platy pre učiteľov o 10 %, taktiež ako boli nájdené dodatočné zdroje do ministerstva pôdohospodárstva, som rád, že štátne Lesy SR po prvýkrát nemusia robiť osobitný odvod vo výške 5 miliónov eur, ale tie peniaze zostanú v podniku na zvýšenie zalesňovania," opísal.

"Štátny rozpočet sa tvorí tak, že jednoducho koaličné strany si určia svoje priority a ľudia na ministerstve financií určia, koľko peňazí štátny rozpočet bude mať, či už na základe makroekonomickej alebo na základe daňovej prognózy a následne sa rokuje, akým spôsobom sa dosiahne ten požadovaný výsledok v podobe návrhu štátneho rozpočtu," skonštatoval Baláž.

V súvislosti s odhadmi zo strany Národnej banky Slovenska (NBS) a Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) uviedol, že je veľmi náročné niečo prognózovať do budúcna. V minulosti bolo podľa neho bližšie k tomu, ako to v skutočnosti dopadlo, práve ministerstvo financií.

Hodnotiaca správa Európskej komisie (EK) síce vytkla Slovensku určité riziká, zaradila nás však podľa jeho slov do skupiny, kde je napríklad aj Fínsko. Opozícia podľa Baláža spochybňuje prácu EK, pretože tá odobrila návrh rozpočtu. Opozičný poslanec Eduard Heger (OĽaNO) poznamenal, že EK nikto nespochybňuje, Komisia však rozpočtu nedôveruje. "EK vyjadrila veľkú nedôveru v tento rozpočet aj svojím hodnotením," dodal. Baláž sa následne zaujímal, prečo Komisia rozpočet odobrila, keď je taký zlý.

Baláža podľa vlastných slov tiež mrzí, že rozpočet nie je vyrovnaný, treba však brať do úvahy aj externé faktory, ako je neuzavretý spor medzi USA a Čínou, rovnako voľby vo Veľkej Británii a brexit. Koalícia mala podľa Hegera na tieto hrozby v budúcnosti pripraviť.

R. Puci: Od poslancov by bolo zodpovedné, aby bol rozpočet prijatý


Od poslancov a poslankýň by bolo zodpovedné, aby bol návrh rozpočtu prijatý. S rozpočtovým provizóriom totiž na Slovensku nemáme veľké skúsenosti, ide tiež o model, v ktorom by nebol spokojný nikto. V rozprave k návrhu štátneho rozpočtu to uviedol poslanec koaličného Smeru-SD Róbert Puci.

Schválenie štátneho rozpočtu je podľa neho pre Slovensko "najlepším možným riešením". "Prípadné neschválenie rozpočtu a následné rozpočtové provizórium vnímam ako najhoršie možné riešenie. Preto chcem všetkých vás, kolegyne a kolegovia, vyzvať na schválenie štátneho rozpočtu aj napriek tomu, že máte k nemu výhrady," poznamenal Puci. Opozičný poslanec Eduard Heger (OĽaNO) mu oponoval s tým, že ak je v rámci koalície jednota, žiadne provizórium nehrozí.

Dôležité podľa Puciho je, že napriek kritike aj Európska komisia (EK) návrh akceptovala. "Preto by sme mu mali dať zelenú aj my," zdôraznil. Pripomenul, že aj predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karol Mitrík napriek možným rizikám vyzval na jeho schválenie. Podotkol, že napríklad minimálny dôchodok bol schválený aj hlasmi opozičných poslancov. Výdavková strana rozpočtu podľa neho bola ovplyvnená aj opatreniami v odmeňovaní vo verejnej správe. Faktom podľa jeho slov tiež je, že efektívna daňová sadzba rastie a priniesla tak dodatočné daňové príjmy. "Posunutím projektu eKasa rozpočet prišiel o nemalé príjmy," dodal.

L. Kamenický: K rozpočtu by sme sa mali postaviť zodpovedne a hlasovať zaň


Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) si za návrhom rozpočtu verejnej správy na budúci rok stojí. V roku 2020 má byť deficit 0,49 % hrubého domáceho produktu (HDP) a je to deficit, ktorý podľa Kamenického umožňuje zákon o rozpočtových pravidlách. Minister to skonštatoval v záverečnom slove k návrhu rozpočtu. Diskusia k nemu bola však najkratšia v histórii schvaľovania zákona roka. Plénum o ňom má hlasovať v utorok o 11. hodine.

"Napriek tomu, že som povedal, že rozpočet je na hrane, víťazom sú ľudia," vyhlásil Kamenický s tým, že viaceré opatrenia im podľa pomôžu. Napríklad sa zaviedol príspevok na nákup školských pomôcok pre prvákov základných škôl, zvýšil sa vianočný príspevok, zaviedli sa opatrenia na výmahanie náhradného výživného, zvýši sa rodičovský príspevok, ale aj príspevok na opatrovanie. Okrem toho sa zvyšujú výdavky rezortu zdravotníctva či ministerstvu práce.

Vplyv na zostavovanie rozpočtu malo aj ochladzovanie ekonomiky. "Sú nižšie príjmy, ako som očakával, ako mal môj predchodca. Zostavenie rozpočtu nebolo jednoduché," podotkol Kamenický. Slovensko má však podľa neho tretí najnižší verejný dlh. "Kto nedodržiava zákon o dlhovej brzde? Zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý je najprísnejší v Európskej únii. Deficit 0,49 % HDP nie je žiadna katastrofa pre ekonomiku," adresoval opozičným kritikom rozpočtu Kamenický, ktorý odmieta vyhlásenia, že Slovensko ide "gréckou cestou". "Slovensko zďaleka nie je na tejto ceste, nie sme zadlžení tak ako tvrdíte, plníme prísnejšie kritériá ako stanovuje Európska únia," vyhlásil v súvislosti s opozičnou kritikou Kamenický.

Odmietol tiež rozpočtové provizórium. Opozícia, ktorá ho presadzuje, by podľa neho mala vysvetliť hasičom, policajtom či profesionálnym vojakom, prečo sa im nezvýšia platy. "Výdavky štátneho rozpočtu by nemohli prekročiť jednu dvanástinu celkových výdavkov rozpočtu," upozornil Kamenický s tým, že minister financií by ich nemohol meniť, ani robiť presuny zdrojov v rámci kapitol. "Budeme viac-menej kanibalizovať štátny rozpočet, verejná správa bude hospodáriť ako doteraz a nie je zaručené, že dosiahneme požadovaný deficit. Potrebujeme schváliť rozpočet na rok 2020 - 2022. Je to potrebné z pohľadu ekonomiky aj politiky. Všetci by mali zahodiť za hlavu politické nezhody a postaviť sa k rozpočtu zodpovedne," doplnil Kamenický.

Slovensko má podľa Kamenického od roku 2017 primárny prebytok. "Keď sa očistí deficit o splátky úrokov na dlh, tak sa dostávame do prebytku, netvrdím, že je to ešte vysnívaný cieľ, ale treba naďalej pracovať na tom, aby sme sa dostali k vyrovnanému rozpočtu," podotkol Kamenický.

Minister tiež uviedol, že v parlamente sa tiež prijímali sociálne opatrenia, ktoré mali vplyv na rozpočet. "Keď raz budete, alebo niekto z vás, ministrom financií, tak pochopíte, v čom spočíva moja práca," adresoval Kamenický opozícii. Zároveň jej odporúča, aby si tiež prepočítala svoj volebný program, aby poslanci zistili, koľko by ich opatrenia stáli.

Podľa ministra sa tiež zlepšuje výber daní, ktorý tiež opozícia kritizuje. "Prijali sme opatrenie. Čo sa týka zavedenia kontrolných výkazov DPH, to bolo najväčšie opatrenie, aby sme zlepšili boj s daňovými únikmi. Prečo sme posunuli zákon o eKase? To je druhé najvýznamnejšie opatrenie na zlepšenie výberu DPH a posunuli sme účinnosť eKasy," argumentoval Kamenický s tým, že opozícia by mala tieto opatrenia v budúcnosti podporiť. "Žiadne vlády neurobili v boji s daňovými únikmi toľko ako tieto vlády a ja budem v tomto boji pokračovať," vyhlásil Kamenický.

Vláda chce tiež podľa ministra efektívnejšie vynakladať prostriedky a Kamenický uviedol, že aj ministerstvá upozorňoval na to, aby vážnejšie brali závery zistení Útvaru hodnota za peniaze.

Celkovo trvala diskusia k návrhu rozpočtu 385 minút, plénum rokovalo o rozpočte najkratšie spomedzi všetkých doterajších schôdzí. V rozprave však vystúpili len traja koaliční poslanci. "Očakával som, že tu strávim štyri, päť dní. Mnohí z vás sa snažia urobiť z tejto diskusie politickú kampaň. Je to, bohužiaľ, obraz dnešnej doby a politickej kultúry," podotkol Kamenický.