Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Dlžníci v Česku by firmám mali platiť za spracovanie exekúcií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súčasnosti musia totiž firmy pri každom zamestnancovi s exekúciou počítať výšku zrážok, komunikovať so súdmi a exekútormi a riešiť ďalšie administratívne úkony spojené s exekúciami.



Praha 14. septembra (TASR) - Dlžníci v Česku budú pravdepodobne musieť svojim zamestnávateľom platiť za to, že uskutočňujú exekučné zrážky z ich mzdy. Predpokladá to návrh novely exekučného poriadku a občianskeho súdneho poriadku.

V súčasnosti musia totiž firmy pri každom zamestnancovi s exekúciou počítať výšku zrážok, komunikovať so súdmi a exekútormi a riešiť ďalšie administratívne úkony spojené s exekúciami. Ako uviedol server E15.cz, ministerstvo spravodlivosti v novele navrhuje, aby si zamestnávateľ mohol ako kompenzáciu nákladov strhávať z dlžníkovej výplaty 50 Kč (1,93 eura) mesačne. "V prípade neprijatia novely je tu riziko, že zamestnávatelia nebudú ochotní zamestnávať osoby v exekúcii," vysvetľuje ministerstvo v návrhu.

Prieskumy Hospodárskej komory ČR a Zväzu priemyslu a dopravy však ukazujú, že priemerné mesačné náklady zamestnávateľa na jednu exekúciu u jedného pracovníka predstavujú približne 150 až 500 Kč. "V porovnaní s tým, ako je táto agenda náročná, je 50 Kč skôr symbolická čiastka," hodnotí zmenu Jitka Hejduková zo Zväzu priemyslu a dopravy. "Niektorí zamestnávatelia však pravdepodobne nebudú chcieť zamestnancov ďalej zaťažovať ani takouto čiastkou," dodala.

Podľa českej Exekútorskej komory toto a ďalšie opatrenia v novele povedú iba k predraženiu exekúcií dlžníkov. "Veriteľom sa pošle menej peňazí, pretože dlžník bude musieť svojmu zamestnávateľovi platiť za to, že má exekúciu na mzdu. Celý proces exekúcie sa tak dlžníkom opäť zbytočne predĺži a predraží," povedal prezident komory Vladimír Plášil. Dlžníci budú musieť podľa neho po novom platiť napríklad aj za posielanie priebežných správ účastníkom konania, kde sa náklady môžu vyšplhať až na 1000 Kč ročne.

(1 EUR = 25,843 CZK)