Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dnes sa začína už tretí ročník Dní energie na Slovensku

Z druhého ročníka podujatia Dni energií na Slovensku 2015. Na snímke si muž prezerá slnečné kolektory. Bratislava, 9. júna 2015. Foto: TASR - Michal Svítok

Tretí ročník podujatia Dni energie na Slovensku (DENS) 2016 odštartuje v sobotu (28. 5.) v bratislavskom obchodnom dome IKEA, aby sa následne 30. mája presunul na Námestie A. Hlinku v Žiline.

Bratislava 28. mája (TASR) - Aj tohto roku prináša portál Energie pre Vás možnosť spoznať "zelené" technológie, dozvedieť sa viac o lacnejšej a ekologickejšej jazde na zemný plyn (CNG), či úsporách energie cez zatepľovanie bytových domov. TASR o tom informoval analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Tretí ročník podujatia Dni energie na Slovensku (DENS) 2016 odštartuje v sobotu (28. 5.) v bratislavskom obchodnom dome IKEA, aby sa následne 30. mája presunul na Námestie A. Hlinku v Žiline. Verejnosť sa bude môcť bezplatne informovať aj v piatok (3. 6.) na Námestí SNP v Banskej Bystrici, v sobotu (4. 6.) v obchodnom centre RGB Liptov v Liptovskom Mikuláši. Putovné podujatie sa zakončí 17. júna 2016 pred košickým Auparkom, vždy od 10.00 do 17.00 hod.

"Naším cieľom je motivovať ľudí k alternatívam, ktoré sú ohľaduplnejšie k našej planéte, ale zároveň dokážu spotrebiteľom znížiť náklady na energie," poznamenal Badida. V Bratislave jednotliví vystavovatelia predstavia solárne systémy, fotovoltické panely, kotly na biomasu/pelety podporované cez žiadaný dotačný program Zelená domácnostiam, autá jazdiace na CNG, ale aj elektromobil a energetické poradenstvo. Zároveň budú diskutovať o výhodách zatepľovania bytových domov. Naprázdno neobídu ani rodiny s deťmi, pre ktoré sú pripravené zaujímavé aktivity.

Badida podčiarkol, že prvá výstava projektu Dni energie na Slovensku 2016 v Bratislave sa uskutoční pod záštitou vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka, ako aj primátora Bratislavy Iva Nesrovnala.

"Hlavné mesto podporuje podujatie Dni energie už tretí rok. Som rád, že Bratislavčania sa tak môžu dozvedieť o tom, ako energiu šetriť, ako sa dostať k úsporným technológiám a v neposlednom rade aj to, ako chrániť životné prostredie. Také veľké mesto ako Bratislava nemá inú alternatívu, ako využívať úsporné a ekologické zdroje energií. Hoci veľké zmeny sa robia ťažko, som presvedčený, že Bratislava v tomto musí ísť dopredu. Pripravili sme viaceré projekty v rámci balíka Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy, ktoré určite prinesú zmenu do života Bratislavy," dodal v súvislosti s podujatím Nesrovnal.