Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Dni energií ponúkli fotovoltiku, elektromobilitu aj CNG

Z druhého ročníka podujatia Dni energií na Slovensku 2015. Bratislava, 9. júna 2015 Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Uviedol to pre TASR Jozef Badida, analytik portálu Energie pre Vás, ktorý je organizátorom podujatia.

Bratislava 9. júna (TASR) - Druhý ročník podujatia Dni energií na Slovensku (DENS) 2015, ktorý dnes odštartoval v Bratislave, predstavil bežnej populácii nové technológie v energetike a doprave. Uviedol to pre TASR Jozef Badida, analytik portálu Energie pre Vás, ktorý je organizátorom podujatia.



Z oblasti energetiky firmy podľa neho predstavili najmä solárne panely na výrobu elektriny a tepla. "Chceme ľuďom ukázať, že aj to sú reálne a dnes použiteľné technológie. Keďže vieme, že Slovenská republika o chvíľu spustí na ich inštalácie dotácie, ponúkame ľuďom možnosť si ich aj ohmatať, pýtať sa odborníkov a pochopiť princíp, čo vôbec sú solárne panely," priblížil.

Z druhého ročníka podujatia Dni energií na Slovensku 2015. Bratislava, 9. júna 2015
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok


Z tzv. udržateľnej dopravy sa predstavili elektromobily. "Sú síce technológiami budúcnosti, dnes sú však ešte pomerne drahými riešeniami pre batérie. Ak sa však tie stanú cenovo konkurencieschopnými, tak elektromobilita pôjde dopredu," domnieva sa Badida.

Z druhého ročníka podujatia Dni energií na Slovensku 2015. Bratislava, 9. júna 2015
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok


Vozidlá na stlačený zemný plyn (CNG) sú podľa neho už v súčasnosti konkurencieschopnou alternatívou pohonu, keďže zemný plyn je lacnejší ako bežné produkty z ropy - benzín alebo nafta. "Určite treba riešiť aj problém znečistenia ovzdušia. Vieme napríklad, že mesto Zvolen patrí medzi najčistejšie mestá na Slovensku, a to aj preto, že ich autobusy vo verejnej doprave jazdia na zemný plyn," dodal.

Z druhého ročníka podujatia Dni energií na Slovensku 2015. Bratislava, 9. júna 2015
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok


Dni energií na Slovensku odštartovali dnes v Bratislave na Kamennom námestí. Pokračovať budú v stredu 10. júna v Žiline na Námestí Andreja Hlinku, 16. júna v Košiciach na Námestí Osloboditeľov pred Auparkom a 17. júna v Banskej Bystrici na Námestí SNP, vždy v čase od 11. do 18. hodiny.