Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Do architektonickej súťaže na areál v Piešťanoch prihlásili 42 návrhov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Magna Energia vyhlásila jednu z mála urbanisticko-architektonických súťaží súkromného sektora s názvom Idea pre Magnu začiatkom tohto roka.

Piešťany 23. marca (TASR) – Spomedzi 42 prihlásených návrhov vyberala odborná porota víťaza architektonickej súťaže na areál bývalého výrobcu vianočného osvetlenia Heliand v Piešťanoch. Investor, alternatívny dodávateľ energií Magna Energia, by sa chcel do nových priestorov sťahovať v roku 2023. Informoval o tom predseda predstavenstva spoločnosti Martin Ondko.

Magna Energia vyhlásila jednu z mála urbanisticko-architektonických súťaží súkromného sektora s názvom Idea pre Magnu začiatkom tohto roka. Jej predmetom bola revitalizácia opusteného areálu výrobne elektrických svetiel na Bratislavskej ulici. Zámerom je objekty modernizovať a transformovať s ohľadom na hodnoty firmy a vytvoriť čo najpríjemnejšie interiérové i exteriérové prostredie takmer pre 40 stálych zamestnancov. O víťazoch rozhodovala odborná porota a súťaž bola overená Slovenskou komorou architektov. „Potešilo nás, že sa zapojilo aj množstvo mladých autorov a čerstvých absolventov,” konštatoval predseda poroty Michal Vršanský.

Najlepšie hodnoteným sa stal návrh od mladého autorského kolektívu Lukáš Rypák, Karina Humajová, Veronika Vaňová a Karol Volf. Porotu presvedčili použitím materiálov, riešením dispozície objektov a zónovania areálu. Porotcovia ocenili, že autorský kolektív sa sústredil na rekonštrukciu pôvodných objektov, čím zredukoval potrebu budúceho búrania. S víťazom investor začne rokovať o príprave architektonickej štúdie a ďalšom postupe pri realizácii projektu.

Súťaž riešila objekt vilového typu s prístavbami, ktorý pravdepodobne slúžil prvotne ako obytný dom. Bol postavený koncom 20. rokov 20. storočia. Po druhej svetovej vojne sa stal prvou výrobňou vianočného osvetlenia v Československu, v období socializmu bola firma Heliand zoštátnená a od roku 1957 zmenila názov na Zlatokov - okresný podnik miestneho priemyslu. Známe vianočné osvetlenie, ako boli Muchotrávka, Snehuliaci či Svetluška, ktoré sa vyrábalo v dielni na Bratislavskej ulici, sa dodnes nájde v slovenských domácnostiach.