Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Do Británie sa začali opäť dovážať potraviny z oblasti Fukušimy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tento tovar záujemcovia zatiaľ nájdu len v špecializovaných japonských obchodoch a reštauráciách v Anglicku, Škótsku a Walese.

Londýn 29. júna (TASR) - Spojené kráľovstvo od stredy obnovilo dovoz potravín z okolia japonskej atómovej elektrárne Fukušima, v ktorej sa v marci 2011 stala tragická havária. Túto informáciu potvrdil britský premiér Boris Johnson po utorkovom stretnutí s japonským premiérom Fumiom Kišidom na summite G7 v Nemecku. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Po fukušimskej havárii, ktorá bola najhoršou jadrovou katastrofou od výbuchu černobyľskej atómovej elektrárne v roku 1986, Británia spolu s niektorými ďalšími krajinami zakázala dovoz potravín z fukušimskej oblasti. Hoci zákaz zostal u väčšiny krajín stále v platnosti, Británia obmedzenia dovozu postupne uvoľňuje.

"Som veľmi rád, že môžem oznámiť, že od zajtra nájdete potraviny z Fukušimy v obchodoch v celej Británii," vyhlásil v utorok Johnson.

Obchodné reťazce Tesco a Waitrose však uviedli, že potraviny z oblasti Fukušimy nateraz do predaja neplánujú zaradiť. Tento tovar preto záujemcovia zatiaľ nájdu len v špecializovaných japonských obchodoch a reštauráciách v Anglicku, Škótsku a Walese.

Obmedzenie dovozu fukušimských potravín zostane naďalej v platnosti v Severnom Írsku, ktoré v oblasti potravín a nápojov spadá pod jurisdikciu Európskej únie.

Spojené kráľovstvo mohlo uvoľniť obmedzenia po tom, čo Britská agentúra pre bezpečnosť potravín (FSA) zrušila limit maximálnej povolenej hodnoty rádioaktivity v japonských potravinách, ktorý predstavoval 100 becquerelov (Bq) na kilogram.

Predstavitelia prefektúry Fukušima uviedli, že od fukušimskej havárie majú pravidlá na kontrolu kvality potravín, ktoré patria medzi najprísnejšie na svete. Horná hranica obsahu rádioaktívneho cézia v bežnej zelenine, ovocí a mäse, je vo Fukušime nastavená na 100 becquerelov na kilogram. Limity Európskej únie sú v súčasnosti 1250 Bq/kg a v Spojených štátoch 1200 Bq/kg.