Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Do cestovného ruchu mieria zlaté, strieborné a bronzové certifikáty

Tatry, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Bratislava 8. júla (TASR) – Turistické zariadenia na Slovensku budú môcť od roku 2016 zabojovať o zlaté, strieborné a bronzové certifikáty. Bude ich udeľovať rezort dopravy na základe národného systému kvality. Novinka je súčasťou Stratégie rozvoja cestovného ruchu do roku 2020, ktorou by sa mala na stredajšom rokovaní (10. 7.) zaoberať vláda.

Certifikáty budú fungovať na báze dobrovoľnosti a mali by sa vzťahovať nielen na ubytovacie a stravovacie zariadenia, ale aj subjekty poskytujúce služby. "Pôjde o viacero podmienok, ktoré bude musieť pre certifikát splniť, či už ubytovacie, stravovacie alebo sprievodcovské zariadenie," priblížila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálna riaditeľka sekcie cestovného ruchu na ministerstve dopravy Ivana Magátová.

Rezortu dopravy ide podľa jej slov o to, aby návštevníci v zariadeniach na Slovensku okrem ubytovania a dobrej stravy našli aj ochotu, milosť či priateľské slovo. Certifikáty pritom nebudú "doživotné", po určitom čase si ich budú musieť zariadenia obnovovať, aby dokázali, že zachovávajú kvalitu.

Ďalším opatrením, ktoré je tiež súčasťou Stratégie rozvoja cestovného ruchu, je priama finančná podpora zariadení, ktoré v turizme pôsobia. Finančne motivované budú tie subjekty, ktoré na Slovensko privedú zahraničných dovolenkárov na päť a viac dní. Predpokladá sa, že priemerne by bol podporený jeden takýto 5-dňový a viacdňový pobyt sumou 30 eur pri návštevníkoch z bezvízových krajín a sumou 60 eur pri dovolenkároch z krajín s vízovou povinnosťou.



Toto opatrenie chce rezort dopravy zaviesť do praxe od roku 2014 a financie by mohli byť príjmom cestovných kancelárií, ubytovacích zariadení i dopravcov. Podľa prepočtov ministerstva by náklady na takúto cielenú podporu mohli predstavovať 10,5 milióna eur ročne. K tomu však treba pripočítať aj príslušné administratívne náklady spojené s riadením, sledovaním a kontrolou finančných prostriedkov. Tie sa v súčasnosti odhadujú na približne 200.000 eur.

Podľa ministerstva dopravy by však opatrenie mohlo znamenať predĺženie počtu prenocovaní zahraničných turistov na Slovensku. Tým aj vyššiu spotrebu stravy, využívania služieb, a teda vyšší príjem daní. "Efekt, ktorý za takto investované zdroje získame, bude niekoľkonásobne vyšší," podotkol štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko. Celkovo sa odhaduje pozitívny finančný efekt do výšky 160 miliónov eur pri predpokladanom 10-% náraste výkonov.