Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Do dvoch rokov prepoja elektrickú sieť Slovinska, Maďarska, Chorvátska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Orbán zdôraznil, že stúpa medzinárodný význam regiónu strednej Európy.

Budapešť/Kidričevo 14. októbra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán a slovinský premiér Janez Janša položili v stredu pri meste Kidričevo na severovýchode Slovinska základný kameň výstavby vysokonapäťového vedenia Cirkovce - Pince v Slovinsku, ktoré prepojí sieť elektrickej sústavy Slovinska a Maďarska. Informovala o tom agentúra MTI.

Výstavba tohto vedenia 2 x 400 kV je súčasťou projektu, v rámci ktorého do dvoch rokov bude prepojená elektrická sieť Slovinska, Maďarska a Chorvátska.

Janša pri tejto príležitosti zdôraznil, že projekt je jednou z hlavných priorít slovinskej vlády v rámci rozvoja energetickej infraštruktúry. Podotkol, že vypracovanie projektu, ktorý je dôležitý a veľmi náročný vzhľadom na rôzne environmentálne pravidlá a záujmy miestnych komunít, trvalo dlhých 20 rokov, avšak výstavba už bude rýchla.

Slovinský premiér ocenil spoluprácu v tejto oblasti s Maďarskom a Chorvátskom.

Orbán zdôraznil, že stúpa medzinárodný význam regiónu strednej Európy. "Centrum rastu Európskej únie sa posúva smerom na východ," povedal maďarský premiér, podľa ktorého práve z tohto dôvodu sa stáva tento región dejiskom geopolitických hier, v ktorých zohráva energetika mimoriadnu úlohu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)