Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V martinskej štvrti Tomčany vybudujú cyklotrasu a chodník pre peších

Ilustračná foto. Foto: TASR – František Iván

Teší ma, keď sa v Martine budujú nové projekty a predovšetkým tie, na ktoré sa čakalo roky, hovorí primátor mesta.

Martin 25. mája (TASR) – Mesto Martin spustilo v pondelok stavbu cyklotrasy a chodníka pre peších do mestskej časti Tomčany, ktorá si vyžiada investíciu vo výške 367.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.

"Teší ma, keď sa v Martine budujú nové projekty a predovšetkým tie, na ktoré sa čakalo roky. Verím, že Martinčania a obzvlášť obyvatelia Tomčian, budú chodník a cyklotrasu aktívne využívať a už skoro k nej pribudnú aj ďalšie investičné projekty v tejto oblasti," povedal primátor Martina Ján Danko.

Cyklotrasu s chodníkom vybudujú vpravo pozdĺž cesty III/2146 v smere z Martina do Tomčian. "Začínať sa bude pri vjazde na odstavnú štrkovú plochu za Národným cintorínom a končiť bude pri plánovanom vjazde na súkromné parcely. Vzhľadom na majetkové pomery sa realizácia uskutoční v dvoch etapách," doplnila Kalmanová.

Cyklistická komunikácia bude obojsmerná s dvomi protismernými pruhmi širokými 1,5 metra, celková prejazdná šírka cyklistickej komunikácie bude tri metre. "Od  cesty III/2146 bude oddelená trávnatým pásom v šírke jeden meter. Od chodníka pre peších, širokého 1,5 metra, bude cyklistická komunikácia oddelená špeciálnou dlažbou pre nevidiacich a slabozrakých – pásom varovnej dlažby a pásom vodiacej dlažby. Súčasťou cyklochodníka bude aj premostenie potoka Silava," vysvetlila hovorkyňa mesta.

"Verím, že podmienky na realizáciu stavby budú priaznivé a Martinčania budú môcť využívať cyklotrasu a chodník už počas leta," dodal Danko.