Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Do programu schôdze pribudol návrh o zjednodušení pri eurofondoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Hlavnou zmenou, ktorú novela prináša, je možnosť navýšiť príspevky z eurofondov už pri schválených národných projektoch.

Bratislava 10. mája (TASR) – Program 65. schôdze Národnej rady (NR) SR sa rozšíril o vládny návrh zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie. Právna norma hovorí aj o zjednodušení niektorých pravidiel pre čerpanie eurofondov.

Žiadosti v prípade projektov technickej pomoci neschválené z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov by už podľa návrhu zákona nemalo byť potrebné podávať znova, ale poskytovateľ pomoci by ich postupne vyplácal podľa finančných možností.

Zároveň sa navrhuje rozšíriť aktuálnu právnu úpravu poskytovania eurofondov nielen vo vzťahu k pandémii COVID-19, ale aj pre iné krízové situácie. To by malo umožniť aj v súčasnej situácii vojnového konfliktu na Ukrajine zachovať plynulosť čerpania finančných prostriedkov už zazmluvnených národných projektov. Hlavnou zmenou, ktorú novela prináša, je tiež možnosť navýšiť príspevky z eurofondov už pri schválených národných projektoch.