Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Do protestu za vyššie mzdy vo firme Embraco sa zapojili stovky ľudí

Na snímke závodu na výrobu kompresorov Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dôvodom protestu sú nízke mzdy vo firme Embraco Slovakia, ktorá je najväčším zamestnávateľom v Spišskej Novej Vsi. Podľa OZ KOVO avizované šesťpercentné zvýšenie mzdy firmy Embraco je nepostačujúce.

Spišská Nová Ves 1. decembra (TASR) – Podporiť kolektívne vyjednávanie za vyššie mzdy na Slovensku sa rozhodlo dnes popoludní do tisíc ľudí na protestnom zhromaždení spojenom s pochodom v Spišskej Novej Vsi. Dôvodom protestu sú nízke mzdy na Spiši, najmä vo firme Embraco Slovakia, ktorá je zároveň najväčším zamestnávateľom v Spišskej Novej Vsi. Člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica uviedol, že avizované šesťpercentné zvýšenie mzdy firmy Embraco je nepostačujúce.

"Ľudia znesú veľa. Dnes je tých ponúk viacej a vidia, že bez toho, aby sa bránili, tak nič nebude. Musia niečo spraviť, pretože dnes nič zadarmo nie je. Aj vyjednávanie je o tom, že aká je sila, kto stojí na druhej strane a či podporia samých seba," uviedol predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Solidaritu so zamestnancami zo Spišskej Novej Vsi vyjadrili aj ľudia z Popradu, Prakoviec, Gelnice, Krompách a iných miest na Slovensku. "Je to protest, ktorý chce poukázať na to, že sme tu a sme pripravení. Ak to nepôjde, tak vieme urobiť aj tvrdšie kroky," povedal Machyna.

"Mzdy na Slovensku a zvlášť v regióne v Spišskej Novej Vsi, Levoči a Poprade sú veľmi nízke. Zďaleka nie sú to, čo ukladá Ústava SR, čiže, že mzdy za odvedenú prácu zabezpečili ľuďom dôstojnú úroveň. V tomto prípade sa o nej nedá hovoriť, maximálne tak o dôstojnom živorení," poznamenal Balica.

Podľa jeho ďalších slov je potrebné pozerať aj na fenomén chudoby. "Základné platy v triede osem, ako ich prezentuje Embraco, tak ide o veľmi malé platy a ľudia majú problém z toho vyžiť. Keď prichádzajú veľké sviatky, tak si musia vziať pôžičky," povedal jeden z protestujúcich zamestnancov firmy Embraco v Spišskej Novej Vsi.

Tono Oberhauser z Embraco Slovakia v stredu (30.11.) informoval, že spoločnosť plánuje zvyšovať mzdy. Počas tretieho kola rokovaní v pondelok (28. 11.) v rámci kolektívneho vyjednávania bolo zo strany manažmentu navrhnuté medziročné zvýšenie platov v priemere o šesť percent. Ide o výsledok niekoľkomesačných rokovaní s materskou korporáciou. 

"Za posledné štyri roky rástla mzda v Embraco každoročne v priemere o štyri percentá. Navrhovaný rast o ďalšie dva percentuálne body zohľadňuje aj vývoj na slovenskom pracovnom trhu," povedal personálny manažér spišského podniku Roman Kollár. Podľa Balicu je šesťpercentné zvýšenie mzdy nepostačujúce.

Priemerná mzda priamych zamestnancov, teda operátorov vo výrobe, je v súčasnosti na úrovni 760 eur. O zvyšovaní miezd prebiehali rokovania s centrálou spoločnosti v Brazílii už od mája. Kolektívne vyjednávanie v spoločnosti podľa Kolára pokračuje podľa plánu. Výsledkom by mala byť aj nová kolektívna zmluva.

Korporácia Embraco, člen skupiny Whirlpool, zamestnáva v Spišskej Novej Vsi vyše 2300 ľudí. V roku 2017 si slovenská pobočka pripomenie 20. výročie svojho založenia. Vyrába kompresory a kondenzačné jednotky pre domáce a komerčné chladenie. Na jar 2017 otvorí spoločnosť v Spišskej Novej Vsi nové technologické centrum výskumu a vývoja.