Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Do registra poškodených VW sa prihlásilo už 28.000 zákazníkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Müller pripomenul, že zápis do registra je veľmi dôležitý pre tých zákazníkov, ktorí chceli podať osobnú žalobu na VW.

Berlín 1. decembra (TASR) - Do registra poškodených majiteľov osobných áut značky Volkswagen (VW) s dieselovým motorom sa za necelý týždeň po jeho sprístupnení prihlásilo 28.000 osôb.

"Táto vysoká účasť v prvých dňoch po sprístupnení registra ukazuje, aký vysoký je záujem o žalobu,“ povedal v piatok (30.11.) člen predstavenstva Centrály spotrebiteľov Klaus Müller.

Uvedený počet osôb stačí na to, aby sa podľa neho žaloba na VW podala na súd. Na začatie konania by stačilo, keby sa do registra prihlásila polovica poškodených.

Centrála chce na súde dosiahnuť, aby koncern odškodnil svojich zákazníkov.

Müller pripomenul, že zápis do registra je veľmi dôležitý pre tých zákazníkov, ktorí chceli podať osobnú žalobu na VW. Vzorovú žalobu namiesto nich teraz podajú ochrancovia spotrebiteľov a prevezmú na seba riziko s ňou spojené.

Ďalší majitelia dieselov VW sa môžu do registra zapisovať až do začiatku súdneho konania. Informoval o tom portál nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vedenie koncernu doteraz požiadavky jednotlivých spotrebiteľov odmietalo. Stanovisko odôvodňovalo tým, že predaj áut bol povolený, boli technicky bezpečné a schopné jazdy.

Koncern už v septembri 2015 musel priznať, že manipuloval s dieselovými motormi. VW má za povinnosť odstrániť nedostatky na 2,5 milióne vozidiel.