Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Do roku 2015 má na Slovensku pribunúť 29 nových vlakov za 180 miliónov

Ján Počiatek Foto: TASR/Martin Baumann

Dvadsať dieselových a deväť elektrických vlakov bude premávať v okolí dvoch najväčších slovenských miest.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Do roku 2015 by mali po slovenských koľajniciach jazdiť ďalšie nové vlaky. Štát plánuje nakúpiť 29 moderných vlakov za 180 miliónov eur. Financované majú byť s prispením európskych fondov.

"Z nového projektu bude do roku 2015 s prispením fondov EÚ zakúpených ďalších 29 kusov moderných vlakov za 180 miliónov eur," informoval dnes minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Financie pochádzajú podľa jeho slov z Prioritnej osi č. 4, ktorá je zameraná na podporu integrovaných dopravných systémov v Bratislave a Košiciach. Projekt už odobrila aj vláda SR.

Dvadsať dieselových a deväť elektrických vlakov bude premávať v okolí dvoch najväčších slovenských miest. Cieľom projektu je, aby sa železničná infraštruktúra stala základom dopravnej sústavy, na ktorú budú nadväzovať ostatné druhy dopravy, napríklad mestská hromadná doprava či prímestská autobusová doprava, ako aj individuálna automobilová a cyklistická doprava.

Doteraz premáva na slovenských železniciach 24 nových jednotiek, ktoré boli obstarané v rámci Operačného programu (OP) Doprava. Do konca júna budúceho roka by ich malo byť celkovo 32 a k tomu dva nové rušne. V rámci projektu sa tak od roku 2010 do roku 2013 postupne realizuje dodávka 10 kusov elektrickej poschodovej jednotky radu 671, 12 kusov dieselovej motorovej jednotky, 10 kusov poschodovej súpravy typu push-pull a tiež úprava 10 kusov lokomotív radu 263 a dodávka dvoch lokomotív 381.