Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Dobrá voľba a Umiernení žiada o preplácanie nákladov za testovanie

Na archívnej snímke z 15. decembra 2021 sprava politici, šéf mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker a expredseda neparlamentného KDH Alojz Hlina počas tlačovej konferencie na tému Vianočná dohoda - Spájame sily v Bratislave. Foto: TASR – Dano Veselský

Podpredseda strany Alojz Hlina vyhlásil, že nesúhlasia so zmenou pandemickej PN.

Bratislava 2. februára (TASR) - Mimoparlamentná strana Dobrá voľba a Umiernení žiada o okamžité spustenie preplácania nákladov za testovanie. Podnikatelia podľa strany úverujú štát tým, že sa snažili pomôcť pri posune pandemickej krivky odchytávaním infikovaných ochorením COVID-19, a tým sa zabránilo hromadnejšiemu šíreniu vírusu. Uviedli to členovia strany v stredu na tlačovom brífingu.

"Žiadame o okamžité spustenie preplácania týchto nákladov, ktoré podnikatelia mali s testovaním. Zároveň ak štát očakáva, že testovanie bude na dobrovoľnej báze za náklady podnikateľov, apelujeme na to, že službu, ktorú si chce niekto objednať, by si mal byť schopný aj zaplatiť," povedal spolumajiteľ nábytkárskej spoločnosti Decodom Roman Gejdoš.

Podpredseda strany Alojz Hlina vyhlásil, že nesúhlasia so zmenou pandemickej PN. "Do 1. decembra platilo to, že pandemickú PN prvých 10 dní preplácal štát vo výške 55 % vymeriavacieho základu. Táto skutočnosť bola zrušená. Od 1. decembra pandemickú či karanténnu PN platí zamestnávateľ," pokračoval s tým, že s príchodom variantu omikron sa odhaduje nárast počtu infikovaných ochorením COVID-19. Ľudí, ktorí budú chorí alebo ktorí budú v karanténe, bude podľa Hlinu veľa. "Naším návrhom je, aby pandemickú PN preplácal štát," komentoval.

Nárastom cien energií žijú podľa predsedu strany Tomáša Druckera nielen domácnosti, ale aj podnikatelia. "Pre podnikateľské prostredie to môže byť posledný klinec do rakvy. Vláda by mala vyššiu DPH, ktorú vyberie z vyšších cien za energie, podnikateľskému sektoru v nejakých stimuloch vrátiť," dodal.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR informovalo, že finišuje s formulárom a technickým zabezpečením procesu, v rámci ktorého budú môcť firmy v najbližších dňoch požiadať o preplatenie nákladov na povinné testovanie zamestnancov. Rezort hospodárstva priblížil, že za december sa bude preplácať za jeden test 5 eur, za január je suma kompenzácie stanovená na 4 eurá. Ďalšie euro štát preplatí za náklady spojené s testovaním každého zamestnanca. Bližšie podrobnosti oznámi MH pri spustení celého systému.