Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Dobrá voľba: Vyzývame vládu na kontrolu marží pri potravinách

Na snímke šéf mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker. Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa neho verejnosť netuší, či sa dohoda dodržiava, keďže štát to nekontroluje a neumožnili ani verejnú kontrolu.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Mimoparlamentná strana Dobrá voľba a Umiernení vyzýva vládu, aby zabezpečila kontrolu a povinné zverejňovanie marží pri základných potravinách. Uviedol to v utorok na brífingu predseda strany Tomáš Drucker.

Ceny potravín na Slovensku podľa neho rastú, lacné triky vlády nefungujú. Údajná "prelomová dohoda" ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) s obchodníkmi bola podľa neho iba marketingovým divadlom a štát na jej plnenie nedohliada.

Poznamenal, že opakovaný, druhý nákup trinástich druhov základných potravín, ktorých sa dohoda s obchodníkmi týka, v Česku, Poľsku, Maďarsku a na Slovensku ukázal ďalší rast cien, a to rozdielne v jednotlivých reťazcoch. Kým niekde ceny nerástli alebo dokonca poklesli, inde narástli až o 20 %. "Garantované ceny" potravín ministra Vlčana sú najvyššie v strednej Európe. "Okrem podpisu pred kamerami minister odvtedy nič neurobil," upozornil podpredseda strany Dobrá voľba a Umiernení Alojz Hlina.

Podľa neho verejnosť netuší, či sa dohoda dodržiava, keďže štát to nekontroluje a neumožnili ani verejnú kontrolu. Z dvoch porovnávacích nákupov, ktoré strana Dobrá voľba a Umiernení urobila, je zrejmé iba to, že ceny ďalej rastú a najvyššie sú na Slovensku.

"Žiadame vládu, aby zaviedla kontrolu a povinné zverejňovanie marží obchodníkov na trinásť základných druhov potravín. Iba tak sa dozvieme, či obchodníci dodržali slovo," povedal Hlina. V reakcii na silný rast cien zaviedli kontrolu marží pri cene pohonných hmôt v Česku, Slovensko sa podľa neho môže týmto príkladom inšpirovať.

Podľa Druckera je najvyšší čas, aby minister prestal s lacnými trikmi a začal pracovať. "Dohoda s obchodníkmi o maržiach bola jeho vlastná iniciatíva. Mal by sa teda starať o to, aby sa plnila. Verejná kontrola marží je spôsob, ako to dosiahnuť," podčiarkol Drucker.

Strana Dobrá voľba a Umiernení zdôraznila, že marketingové divadlo okolo cien potravín je iba ukážkou zlyhania vlády v rezorte pôdohospodárstva, ktorá v polovici volebného obdobia nedokázala splniť žiaden dôležitý záväzok.

"Za takmer rok pôsobenia ministra Vlčana mu parlament schválil dve zmeny jedného zákona, ktoré ani nesúviseli s plnením vládneho programu. A to je všetko," dodal Hlina. Naopak, rezort sa podľa neho stal semeniskom korupcie a klientelizmu pod vedením OĽANO, a to od pochybných personálnych nominácií až po kauzu "predražené svine".