Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Jednota dôchodcov požaduje rozmrazenie minimálnych dôchodkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Ak chce štát podporovať rodiny, mal by urobiť niečo aj pre týchto seniorov, uviedla podpredsedníčka JDS Valéria Pokorná.

Bratislava 22. júla (TASR) - Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) požaduje, aby na septembrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR bola okrem mimoriadnej valorizácie vo výške 8 % a 14. dôchodkov vyplácaných pred Vianocami predložená aj zmena zákona na rozmrazenie minimálnych dôchodkov a ich mimoriadna valorizácia o 8 %. Ich výška je momentálne zmrazená do roku 2030.

"Minimálne dôchodky sa týkajú aktuálne viac ako 140.000 seniorov, poberateľov starobných dôchodkov, čo je skoro 13 % všetkých starobných dôchodcov. Veríme, že vláda nenechá túto povestnú "nešťastnú trinástku" v rukách seniorov s najnižšími príjmami," uviedla v stanovisku podpredsedníčka JDS Valéria Pokorná.

Pripomenula, že ich poberatelia sú zväčša ženy, ktoré splnili podmienku odpracovaných 30 rokov, ale nemali dostatočný príjem, zväčša kvôli výchove detí a rodine. "Ak chce štát podporovať rodiny, mal by urobiť niečo aj pre týchto seniorov. Najnižšia výška minimálneho dôchodku je 334,30 eur mesačne, čo je 90 eur pod hranicou chudoby, ktorú vykazuje Slovensko," vyčíslila Pokorná.

Poukázala na aktuálne zdražovanie, ktoré sa už približuje k 14 %, pričom najmä ceny potravín vzrástli ešte viac. "Týchto 13 % seniorov, poberateľov minimálnych dôchodkov, nebude mať toto zdražovanie nijak vykompenzované," upozornila podpredsedníčka JDS. Očakáva, že súvisiace rokovania s ministrom práce o príprave zákonov na septembrovú schôdzu NR SR sa uskutočnia v priebehu augusta.